Съединените щати и техните съюзници са подготвили "обширен пакет" от санкции срещу руски банки и официални лица в сряда и ще забранят новите инвестиции в Русия, заяви Белият дом, след като Вашингтон и Киев обвиниха Москва в извършване на военни престъпления в Украйна, предава Ройтерс.

Новите санкции ще наложат допълнителни ограничения върху финансовите институции и държавните предприятия в Русия и ще бъдат насочени към руски правителствени служители и техните семейства, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки във вторник.

"Утре това, което ще обявим... в координация с Г-7 и ЕС, (е) допълнителен широк пакет от санкционни мерки, които ще наложат разходи на Русия и ще я изпратят надолу по пътя на икономическа, финансова и технологична изолация", каза Псаки, като отбеляза, че Г7 и ЕС съставляват около 50% от световната икономика.

Мерките ще "обезсилят ключови инструменти на руската държавна власт, ще наложат остра и незабавна икономическа вреда на Русия и ще държат отговорна руската клептокрация, която финансира и подкрепя войната на (руския президент Владимир) Путин", каза тя.

Същевремнно Псаки отказа да коментира съобщенията, че санкциите ще бъдат насочени към дъщерите на Путин.

Министерството на правосъдието на САЩ в сряда също планира да обяви нови правоприлагащи действия за нарушаване и преследване на престъпна руска дейност.

Разкритията за убити цивилни граждани и масови гробове в украинския град Буча предизвикаха призиви за по-строги действия срещу Москва и започване на международно разследване.

Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления за убийствата в Буча

Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления за убийствата в Буча

Байдън счита Путин за брутален и военнопрестъпник

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че убийствата са част от умишлена руска кампания за извършване на зверства. Русия, която твърди, че е започнала "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари, отрича тя да е насочена към цивилни лица и каза, че снимките на мъртви тела са "чудовищен фалшификат", инсцениран от Запада.

Високопоставен френски служител каза, че Европейският съюз също вероятно ще наложи нови санкции в сряда. Wall Street Journal съобщи, че Сбербанк може да е сред банките, попаднали в санкционния списък.

Двама европейски дипломати казаха, че окончателният пакет от санкции ще бъде обявен по координиран начин в сряда.

Западните санкции връщат Русия в съветската епоха

Западните санкции връщат Русия в съветската епоха

Нови мерки удрят Кремъл