САЩ и съюзниците им планират нови санкции срещу Русия. Това съобщи АП.

Новите санкции ще включват забрана на всички нови инвестиции в Русия.

Според прессекретаря на Белия дом Джен Псаки сред другите мерки, които се предприемат срещу Русия, са по-големи санкции срещу нейните финансови институции и държавни предприятия, както и санкции срещу държавни служители и членове на техните семейства.

"Целта е да ги принудим да направят избор", каза тя. "Най-голямата част от нашата цел тук е да изчерпим ресурсите, с които Путин разполага, за да продължи войната си срещу Украйна."

Отделно от това във вторник Министерството на финансите предприе действия за блокиране на всякакви плащания на руски държавен дълг с американски долари по сметки в американски финансови институции, което затруднява Русия да изпълнява финансовите си задължения.

Западните санкции връщат Русия в съветската епоха

Западните санкции връщат Русия в съветската епоха

Нови мерки удрят Кремъл

Президентът Джо Байдън и съюзниците на САЩ работиха заедно за налагането на редица икономически санкции срещу Русия за нахлуването й в Украйна преди повече от месец, включително замразяване на активите на централната банка, контрол върху износа и конфискуване на имущество, включително яхти, принадлежащи на богатия руски елит. Но призивите за увеличаване на санкциите се засилиха тази седмица в отговор на нападенията, убийствата и разрушенията в украинския град Буча.

Санкциите имат за цел да задълбочат икономическата, финансовата и технологичната "изолация" на Русия от останалия свят като наказание за нападенията ѝ срещу цивилни граждани в Украйна, заяви Псаки. Тази изолация е ключов аспект от стратегията на САЩ, която се основава на идеята, че Русия в крайна сметка няма да има достатъчно ресурси и оборудване, за да продължи да води продължителна война в Украйна.

ЕК подготвя нов пакет от санкции срещу Русия

ЕК подготвя нов пакет от санкции срещу Русия

Не е изключено те да обхващат и енергоносителите

Псаки заяви, че администрацията оценява "допълнителните последствия и стъпки, които можем да приложим", но подчерта, че Байдън не обмисля никакви военни действия.

Все по-отчаяната Русия прилага военни тактики, които възмущават голяма част от световната общност, водят до обвинения, че извършва военни престъпления и предизвикват други санкции.

Въпреки това почти целият ЕС се въздържа от категорична забрана на руския петрол и природен газ, която вероятно би съкрушила руската икономика. САЩ забраниха изкопаемите горива от Русия, а Литва блокира природния газ от тази страна в събота, ставайки първата от 27-те членки на ЕС, която направи това.

В Русия ще пращат в затвора за спазване на чуждестранните санкции

В Русия ще пращат в затвора за спазване на чуждестранните санкции

Законопроектът цели предотвратяване на "дестабилизация на вътрешната икономика"

Вчера изпълнителната власт на ЕС предложи забрана на руските въглища, а правителството на Германия възнамерява да прекрати използването на руски природен газ през следващите две години.