Група депутати и сенатори внесоха проектозакон в Държавната дума на Русия за въвеждане на ефективни наказания за изпълнение на чуждестранни санкции на територията на Русия, което може да доведе до глоба до един милион рубли (21 100 лв) или лишаване от свобода до десет години. Това съобщи пред журналисти в понеделник един от авторите на инициативата, ръководителят на Комисията по държавно строителство и законодателство на Думата Павел Крашенинников, цитиран от ТАСС.

"Много руски компании, включително тези с държавно участие, по една или друга причина отказват да работят с банки и предприятия, които вече са попаднали под санкции, защото се страхуват да не попаднат и те под тях. Очевидно една от целите на външните санкции са дестабилизация на вътрешната икономика на Русия, настройвайки компаниите една срещу друга", каза Крашенинников. "За да предотвратим влошаването на икономическата ситуация в страната, ние предлагаме да променим Наказателния кодекс на Руската федерация".

Андрей Клишас, ръководител на Комисията на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавно стрителство, по-рано заяви в своя канал в "Телеграм", че Върховният съд на Руската федерация също подкрепя инициативата.

Вече въведените от ЕС мерки включват лишаване на седем руски банки от достъп до системата SWIFT, забрана за износ за Русия на ключови технологии в областта на отбраната, енергетиката, телекомуникациите и авиацията, забрана за полети на руски авиокомпании във въздушното пространство на ЕС и замразяване на активите на стотици руски олигарси и длъжностни лица, включително на президента Владимир Путин. подобни санкции наложиха и други страни от колективния Запад.

Медведев: "Адските" санкции се връщат към Запада като бумеранг

Медведев: "Адските" санкции се връщат към Запада като бумеранг

Глобалната инфлация се покачва. Изглежда, че в Европа започва рецесия...

След появилите се информации за масови убийства на цивилни граждани град Буча край Киев се очаква въвеждане на нови санкции срещу Русия. Москва макар и да е приела доста закони в отговор на международните санкции досега не е наложила подобни контрасанкции, като единственото по-значимо решение е плащането само в рубли на руския газ от т.нар. "неприятелски" страни и подписан по-рано през деня указ на руския президент Владимир Путин за налагане на визови ограничения на широк кръг европейски и национални лидери, евродепутати, политици и други лица,  които "участват в извършването на престъпления срещу руски граждани в чужбина, както и лица, които извършват неоснователно законово преследване на нашите хора и накрая, сред тях са и тези, които вземат неразумни решения, които нарушават правата и законните интереси на гражданите и организациите на Руската федерация".

Медведев: Русия ще доставя храни само на приятелски страни и то срещу рубли

Медведев: Русия ще доставя храни само на приятелски страни и то срещу рубли

От "неприятелите" няма и да купува