САЩ и Тайван ще проведат нов кръг от преговори за тяхното търговско споразумение от "21-ви век", което ще започне в понеделник в Тайпе. Това съобщава "Ройтерс", като цитира офиса на търговския представител на САЩ в петък.

Преговорите, водени от Офиса и Тайванското икономическо и културно представителство в Съединените щати, се очаква да обсъдят по-сложни области в техния мандат за преговори, които все още не са били договорени в предишни кръгове на преговори, включително селско стопанство, труд, цифрова търговия, околна среда, и държавни предприятия.

Не се очаква търговските преговори да променят митата върху стоките, но поддръжниците казват, че пактът ще укрепи икономическите връзки между САЩ и Тайван, ще отвори острова за повече американски износ и ще увеличи способността на Тайван да устои на икономическата принуда от Китай.

Пекин осъди търговските преговори, както прави с всички форми на ангажираност на високо ниво между Съединените щати и Тайван. Китай твърди, че Тайван е негова територия. Тайван категорично отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, които Пекин се опитва да наложи на Тайпе чрез засилени военни действия около острова.

Преговорите се водят в съответствие с политиката на Съединените щати за един Китай и Закона за отношенията с Тайван, който задължава Вашингтон да помогне за предоставянето на Тайван със средства за защита.

Китай се гневи, а Тайван ликува за военната помощ на САЩ

Китай се гневи, а Тайван ликува за военната помощ на САЩ

Пекин призова Вашингтон да спре да продава оръжия на Тайпе

Търговските преговори се провеждат и на фона на повишено напрежение в Тайванския пролив преди встъпването в длъжност на 20 май на новоизбрания президент на Тайван Лай Чинг-те, който Пекин смята за опасен сепаратист.

През юни 2023 г. САЩ и Тайван подписаха споразумение по първата част от "Инициативата САЩ-Тайван за търговията през 21-ви век", обхващаща митническите и граничните процедури, регулаторните практики за борба с корупцията и малкия бизнес.

Митническото споразумение, което позволява електронно подаване на тайвански митнически формуляри и плащания на мита, е насочено към намаляване на бюрокрацията за износа на САЩ за Тайван.

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Пакетът показвал "солидната" подкрепа на Вашингтон за Тайпе

Екипът за преговори на САЩ ще бъде ръководен от Тери МакКартин, помощник търговски представител на САЩ по въпросите на Китай, Монголия и Тайван, и ще включва представители от други правителствени агенции на САЩ.