Съединените щати планират да обявят помощ в размер на 250 милиона долара за укрепване на енергийната инфраструктура на Украйна предвид руските атаки, както и 300 милиона долара за Молдова, за да помогнат на Кишинев да се откъсне от енергийната зависимост от Русия, съобщава "Ройтерс".

Очаква се помощта да бъде обявена от директора на Агенцията за международно развитие на САЩ Саманта Пауър на първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

Десетки хиляди украински цивилни и войници бяха убити, а милиони напуснаха домовете си, откакто Русия започна своята инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., предизвиквайки най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Москва, която не успя да си осигури бърза победа в т.нар. "специална операция" за демилитаризация и "денацификация" на съседната страна, многократно нанесе удари по украинската енергийна инфраструктура, които Западът счита за опит да отслаби морала на украинския народ в тежката война.

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Нито една топло- или водноелектрическа централа не е останала незасегната от руските атаки

"Правителството на САЩ остава ангажирано да помогне на украинското правителство да поддържа стабилността и функционирането на своята електроенергийна система на фона на безмилостните и брутални атаки срещу критична инфраструктура от страна на руските сили", се посочва в проектодокумента, в който е описана помощта от 250 милиона долара за Украйна.

Отделно, предвидените 300 милиона долара за Молдова включват 80 милиона долара бюджетна подкрепа за компенсиране на високите цени на електроенергията, 135 милиона долара за проекти за производство на електроенергия, както и 85 милиона долара за подобряване на способността на страната да получава енергийни доставки от алтернативни източници.

Критична ситуация в енергийната система на Украйна
Обновена

Критична ситуация в енергийната система на Украйна

Режим на тока в Киев, засегната е и Молдова

"Тази помощ ще помогне на Молдова да отговори на неотложните нужди, създадени от войната на руския президент Владимир Путин, и същевременно да изгради дългосрочна енергийна устойчивост и по-силни взаимовръзки с Европа", се отбелязва във втори проектодокумент.

Молдова - бивша съветска република с население от 2,5 милиона души, която граничи с Украйна на запад, е една от най-бедните страни в Европа и традиционно е силно зависима от руския газ.

Парите са от тръст в размер на 45 милиарда долара за Украйна, включени в по-широк законопроект за разходите, приет от Конгреса миналата година.

Съгласно бюджетните процедури на САЩ, Конгресът има 15 дни след уведомление от администрацията, за да прегледа планираните разходи.

Молдова постигна енергийна сделка, за да избегне сривове

Молдова постигна енергийна сделка, за да избегне сривове

След проблемите с "Газпром" през последните месеци