Администрацията на САЩ е положително настроена към решението на ОПЕК+ да увеличи квотите за производство на петрол през септември със 100 000 барела дневно, заяви в сряда съветникът по енергийната сигурност на Държавния департамент Амос Хохщайн, цитиран от АП.

"Това е стъпка в правилната посока", заяви Хохщайн.

В докладите се отбелязва, че макар и да става дума за леко увеличение на квотите, Хохщайн не го уточнява.

Петролът Брент с лек спад в очакване на решение на ОПЕК

Петролът Брент с лек спад в очакване на решение на ОПЕК

Цената падна до 110,2 долара за барел

"В края на краищата няма да оценяваме броя на барелите, а дали цените на петрола се понижават", каза той. Според Хохщайн администрацията на президента Джо Байдън ще се стреми да гарантира, че цената на енергийния ресурс ще продължи да пада.

По-рано в сряда източник от една от делегациите съобщи, че министрите от ОПЕК+ са решили да увеличат квотите за добив на петрол през септември със 100 000 барела дневно.

Референтните бази остават в съответствие с решенията, взети през юли 2021 г., т.е. те не се променят.

Министерският мониторингов комитет на ОПЕК+ препоръча увеличаване на петролните квоти през септември със 100 хил. барела дневно, въпреки че преди заседанието му основният вариант беше квотите да се запазят на нивата от август.

Удар по Русия! Байдън моли ОПЕК да увеличи добива на нефт

Удар по Русия! Байдън моли ОПЕК да увеличи добива на нефт

Опит за сваляне на цените на петрола

Така че в случай на такова увеличение на квотите Саудитска Арабия може да увеличи производството си с по 25 хил. барела дневно, а ОАЕ - с 8 хил. барела дневно. Това са едни от малкото страни от ОПЕК, които имат капацитет да увеличат производството на петрол.

Към юни страните от ОПЕК+ изостават с около 2,8 млн. барела дневно от целта си за производство.