Съединените щати наложиха санкции на компании и доставчици в Китай, Иран и други страни, обвинени в подкрепа на програмите за дронове и военните програми на Техеран, съобщава "Ройтерс".

Този ход на Вашингтон е поредният, насочен към производството на безпилотни летателни апарати на Иран, и цели увеличаване на натиска върху ислямската република.

Министерството на финансите на САЩ посочи, че е наложило санкции на ръководителя на иранската Pardazan System (PASNA) - Намад Арман, който и по-рано попадна под ударите на американските санкции, както и на прикритите компании и доставчици на организацията в Иран, Малайзия, Хонконг и Китай, които според Вашингтон са позволили PASNA да доставя стоки и технологии.

"Мрежата, санкционирана днес, е доставяла стоки и технологии за иранското правителство и неговата отбранителна индустрия и програма за дронове", се твърди в изявлението заместник-секретарят на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

Няма ефект от санкциите срещу Иран, разочаровани САЩ

Няма ефект от санкциите срещу Иран, разочаровани САЩ

Вашингтон не вижда промяна в поведението на Техеран

"Министерството на финансите ще продължи да налага санкции срещу усилията на Иран за военни доставки, които допринасят за регионалната несигурност и глобалната нестабилност", подчертават от ведомството.

Министерството на финансите санкционира управляващия директор на PASNA, като го обвини, че е отговорен за усилията на компанията за заобикалянето на санкции. Твърди се, че той е използвал подставени компании, за да търси различни електронни компоненти от доставчици, базирани предимно в Китай.

На трима базирани в Китай доставчици на PASNA също бяха наложени наказателни мерки, както и на базирана в Хонконг компания, друга със седалище в Малайзия и една в Иран.

Този ход замразява всички американски активи на санкционираните и като цяло забранява на американците да развиват дейност с тях.

САЩ затягат санкциите срещу ирански производител на дронове

САЩ затягат санкциите срещу ирански производител на дронове

Нови мерки от Белия дом