Съединените щати търсят начини да засилят санкциите си срещу Иран. Това заяви американският министър на финансите Джанет Йелън, цитирана от "Ройтерс".

Тя призна, че наказателните мерки не са довели до промените в поведението или политиката, които Вашингтон желае от Техеран.

"Нашите санкции срещу Иран създадоха истинска икономическа криза в страната и икономически Иран страда много поради тях. Това наложи ли промяна в поведението? Резултатът е много по-малък, отколкото бихме искали в идеалния случай", отбеляза Йелън.

Тя не уточни каква промяна в поведението очаква Вашингтон от Техеран.

САЩ удрят със санкции иранската петролна индустрия

САЩ удрят със санкции иранската петролна индустрия

Срещу 11 фирми и 20 свързани кораба, които са улеснили търговията с петрол

По-рано обаче САЩ изразиха загриженост относно ядрената програма на Иран, правата на човека и отношенията с Русия на фона на войната ѝ с Украйна.

През годините Съединените щати наложиха множество санкции на Иран, като последния кръг наказателни мерки бяха насочени към иранската индустрия за безпилотни летателни заради доставката на дронове за Русия, които според Вашингтон се използват за нанасяне на удари по гражданска инфраструктура в конфликта в Украйна.

Връзките между Иран и Съединените щати стават все по-обтегнати, тъй като усилията за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г. са в застой.

Наскоро Вашингтон наложи санкции на Техеран и заради смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини в полицейски арест на 16 септември миналата година.

Амини беше задържана в Техеран от моралната полиция за нарушаване на правилата за носене на хиджаб, изискващи от жените да покриват изцяло косата и тялото си. След смъртта ѝ в страната избухнаха масови протести.

САЩ затягат санкциите срещу ирански производител на дронове

САЩ затягат санкциите срещу ирански производител на дронове

Нови мерки от Белия дом