Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от Иран в пакета за помощ на Камарата на представителите за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион след удара на Техеран с ракети и безпилотни самолети срещу Израел миналия уикенд, предава Ройтерс.

Ако бъдат приети както от Камарата на представителите, така и от Сената и подписани от президента Джо Байдън и след това приложени и наложени, мерките в крайна сметка биха могли да повлияят на износа на петрол от Иран. Кога точно не е ясно, тъй като мерките все още се обсъждат и дават на президента на САЩ правомощия за освобождаване.

Камарата може да гласува пакета в събота, каза председателят Майк Джонсън.

Въпреки широкия набор от съществуващи санкции на САЩ върху износа на петрол от Иран заради ядрената му програма, доставките се увеличиха на фона на търсенето на петрол от Китай и тъй като мрежи извън финансовата система на САЩ търгуват с петрола.

Пакетът, който включва милиарди долари помощ за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион, съдържа няколко мерки относно санкциите срещу Иран. Две "биха могли изрично да повлияят на износа на ирански петрол, ако бъдат приложени и наложени", според ClearView Energy Partners, непартийна изследователска група.

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

След атаката на Техеран срещу Израел

Първият, Законът за спиране на укриването на иранския петрол или SHIP, ще наложи санкции на пристанища, кораби и рафинерии, които "съзнателно участват" в превоз, трансфери, транзакции и обработка на ирански суров петрол и продукти, каза ClearView. Корабите, които нарушават забраната, ще бъдат лишени от достъп до пристанищата на САЩ за две години.

Законопроектът обаче включва 180-дневни освобождавания, на които Байдън би могъл да се позове, които биха предотвратили скокове на цените на петрола.

Пакетът също така съдържа иранско-китайска мярка, която ще разшири вторичните санкции върху иранския петрол, така че те да се прилагат за всяка транзакция на китайска финансова институция, включваща покупки на петрол от Иран. Санкциите ще бъдат задействани от годишни оценки и ще продължат до 2029 г.

Отново обаче, президентът на САЩ вероятно може да приложи подновяеми освобождавания от санкциите.

Друга мярка ще наложи санкции на офиса на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, свързани служители и фондации и конгломерати, контролирани от офиса. Мярката може, "в зависимост от това колко широко се тълкува", да включва благотворителните тръстове на Иран и петролния бизнес, според ClearView.

Друга мярка в пакета изисква доклади за притежанията и неиранските финансови сметки на 20 ирански лидери и лидерите на групи, подкрепяни от Иран, включително Хамас и Хизбула, и налага закриване на всички сметки в САЩ. Това може да провокира отмъщение от санкционирани страни, което може да засегне петролния бизнес, според ClearView.

Ако пакетът се провали поради яростни възражения от страна на десни републиканци или други причини, някои от мерките в него все още могат да преминат и двете камари на Конгреса като част от други законодателни пакети по-късно през годината, каза ClearView. Те включват мярката SHIP и иранско-китайската мярка, се казва в съобщението.

Йелън: САЩ със санкции ще осуетят злонамерената дейност на Иран

Йелън: САЩ със санкции ще осуетят злонамерената дейност на Иран

Администрацията на Байдън иска да наруши способността на Техеран да финансира прокси групи в близкия изток