Сенатска комисия в САЩ в сряда одобри засилването на военната подкрепа на САЩ за Тайван, включително допълнителна помощ за сигурността на стойност милиарди долари, съобщи "Ройтерс".

Комисията по външни отношения на Сената подкрепи Закона за политиката на Тайван от 2022 г. със 17 гласа "за" срещу 5 гласа "против", въпреки опасенията относно законопроекта в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и гнева от мярката от Китай.

Силният двупартиен вот беше ясна индикация за подкрепа както от републиканците, така и от колегите демократи  на Байдън за промени в политиката на САЩ спрямо Тайван, като например третирането му като основен съюзник извън НАТО.

Тайван не се отказва от търговско споразумение със САЩ напук на Китай

Тайван не се отказва от търговско споразумение със САЩ напук на Китай

Островът няма да отстъпи пред китайските заплахи

Законопроектът ще бъде най-всеобхватното преструктуриране на политиката на САЩ спрямо острова след Акта за отношенията с Тайван от 1979 г. - основата на ангажимента на САЩ с китайската провинция, откакто Вашингтон отвори отношенията си с Пекин през същата година.

"Трябва да имаме ясни очи за това, пред което сме изправени, каза сенатор Боб Менендес, председател на комисията от Демократическата партия, като същевременно подчерта, че Съединените щати не се стремят към война или засилено напрежение с Пекин.

"Ако искаме да гарантираме, че Тайван има шанс да се бори, трябва да действаме сега", каза сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, твърдейки, че всяка промяна в статуквото за Тайван би имала "катастрофални последици" за икономиката на САЩ и националния сигурност.

Законопроектът ще отпусне 4,5 милиарда долара помощ за сигурността на Тайван за четири години и ще подкрепя участието му в международни организации.

Актът също така включва обширни формулировки относно санкциите срещу Китай в случай на военни действия през протока, който го отделя от континента.

Тайван сключва сделка за оръжия със САЩ в размер на 1.16 млрд. долара

Тайван сключва сделка за оръжия със САЩ в размер на 1.16 млрд. долара

Сделката включва 60 противокорабни ракети "Харпун"

Припомняме, че когато законопроектът беше внесен през юни, Китай отговори, че ще бъде "принуден да предприеме решителни контрамерки", ако Вашингтон предприеме действия, които накърняват интересите на Китай. 

"Не сме обсъждали никакви подробности", каза  Хсиао Би-ким, фактическият посланик на Тайван във Вашингтон на събитие в Капитолия, когато беше попитана дали е имала дискусии с Белия дом относно конкретни санкции.

"Говорихме за интегрирано възпиране в по-широк смисъл на необходимостта да се проучат различни инструменти, за да се гарантира, че статуквото в Тайванския проток може да бъде запазено", каза Хсиао.

Тя каза, че е изразила "благодарност" на Конгреса за законодателството. "Като се има предвид сложността на различните възгледи и тук, в Съединените щати, ние се надяваме, че можем да постигнем някакъв консенсус относно сигурността, която е наш основен приоритет", каза тя.

Одобрението на комисията отвори пътя за гласуване в пълния Сенат, но няма информация кога това може да се случи. За да стане закон, той трябва да бъде приет и от Камарата на представителите и да бъде подписан от Байдън или да спечели достатъчно подкрепа, за да преодолее ветото.

Белият дом заяви във вторник, че преговаря с членове на Конгреса как да промени акта, за да гарантира, че той не променя дългогодишната политика на САЩ спрямо Тайван, която смята за ефективна.

Законопроектът за Тайван вероятно ще бъде приет в края на тази година, като Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA), годишна политика за определяне на законопроекти за Министерството на отбраната.

САЩ предоставят оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван

САЩ предоставят оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван

Очакваният пакет включва 60 ракети AGM-84L Harpoon Block II и 100 тактически ракети въздух-въздух AIM-9X Block II Sidewinder