Генералният секретар на НАТО и председателят на Европейската комисия посетиха най-голямата газова платформа в Северно море, за да обсъдят сигурността на доставките и на инфраструктурата, съобщава "Ройтерс".

Посещението им подчертава значението на Норвегия за доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Платформата Troll A извлича газ от най-голямото газово находище в Норвегия. След спада в руските доставки, миналата година скандинавската страна стана най-големият доставчик на газ за ЕС.

Снимка 610704

Източник: EPA/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха за защитата на инфраструктурата и доставките на газ за Европа с премиера Йонас Гар Стьоре и главния изпълнителен директор на компанията Equinor Андерс Опедал.

Сигурността на норвежките нефтени инсталации беше засилена след взривовете на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море на 26 септември, като съюзниците от НАТО оказаха военна помощ за целта.

Германия удря рамо на Норвегия за охраната на нефтените платформи и тръбопроводи

Германия удря рамо на Норвегия за охраната на нефтените платформи и тръбопроводи

След авариите на "Северен поток"

Енергийната инфраструктура на Норвегия е от ключово значение, но е уязвима поради размера си, който обхваща хиляди километри тръбопроводи, както и интернет и захранващи кабели, заяви Столтенберг, облечен с ярко жълт работен костюм и бяла каска.

"Разбира се, не сме в състояние да защитаваме всеки метър от тази инфраструктура по всяко време, но засилихме обмена на разузнавателна информация и държим под по-внимателно наблюдение инфраструктурата. Увеличихме присъствието си с повече военни способности", посочи той.

По време на изказването му кораб на германския флот, кораб на норвежката брегова охрана, норвежки военен хеликоптер и самолет на НАТО патрулираха близо до платформата, разположена на около 65 км от брега.

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Заради подозренията, че саботаж е причинил течовете по газопроводите "Северен поток"

През януари НАТО и ЕС създадоха работна група за укрепване на защитата на критичната инфраструктура заради взривяването на "Северен поток", чието първо заседание по думи на Фон дер Лайен се е състояло вчера.

Норвежката полицейска служба за сигурност заяви през февруари, че Русия ще се стреми да събере повече разузнавателна информация за петролната и газовата инфраструктура на Норвегия като част от усилията за оказване на натиск върху европейските енергийни доставки.

Само платформата Troll е покривала 11,3% от потреблението на газ в ЕС през миналата година, по данни оператора Equinor. Находището осигурява 1/3 от ежедневния норвежки износ на газ за Европа.

Газът от Troll се насочва по тръбопроводи към преработвателен завод на западното крайбрежие на Норвегия, след което се насочва отново към ЕС и Великобритания.

Снимка 610703

Източник: EPA/БГНЕС