Растежът в еврозоната е по-силен от очакваното и това ще даде възможност на Европейската централна банка (ЕЦБ) бавно да нормализира паричната си политика и да сложи край на "лудото положение" на отрицателните лихвени проценти. Това каза в понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от германски медии.

Високопоставени държавни служители от Германия засилиха натиска върху ЕЦБ за намаляне на монетарното стимулиране на покупките на облигации и отрицателните лихви. Това става на фона на предстоящите парламентарни избори в Германия, а гласоподавателите се оплакват от лошите спестявания.

Критиците на решението на ЕЦБ да купуват държавни облигации на вторичния пазар също твърдят, че програмата намалява натиска върху правителствата на еврозоната да осъществяват реформи.

Говорейки пред избирателите в избирателния си район в южната провинция Баден-Вюртемберг по-малко от три месеца преди изборите на 24 септември Шойбле заяви, че еврозоната се възстановява изненадващо добре и че заплахата от дефлация е изчезнала.

"Ако имаме по-голям растеж и ако няма заплаха от дефлация, тогава ЕЦБ - не може да направи това бързо, защото проблемите в някои страни в Европа са твърде големи - тогава тя бавно може да започне да нормализира паричната си политика, така че можем да се надяваме, че скоро ще сложи край на тази луда ситуация с нулеви и отрицателни лихвени проценти ", прогнозира Шойбле, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че инфлацията в еврозоната бавно се вдига и че се движи към целта на ЕЦБ за ценова стабилност - малко под 2%.

Еврото е "твърде слабо" заради валутната политика на ЕЦБ, смята Меркел

Еврото е "твърде слабо" заради валутната политика на ЕЦБ, смята Меркел

Това помага да се обясни високият търговски излишък на Германия.

Това развитие би помогнало на създателите на политики на ЕЦБ да намерят случай за нормализиране на тяхната изключително разхлабена парична политика, добави той. "Трябва бързо да се върнем към ситуация, в която лихвените проценти са това, което са били," прозова Шойбле.

Той също така посочи, че правителствата на еврозоната все още трябва да свършат работа по отношение на реформите и че следващата седмица Франция и Германия ще продължат с предложения за засилване на двустранното сътрудничество и европейската интеграция.

ЕЦБ удължи програмата за стимули до края на 2017 г.

ЕЦБ удължи програмата за стимули до края на 2017 г.

ЕЦБ намалява програмата си за изкупуване на облигации от 80 на 60 милиарда евро.

74-годишният финансов министър е депутатът с най-дълъг стаж в Бундестагът. През септември той ще се бори за нов четири годишен мандат.

Аз съм готов да продължа, но първо се нужда от силно мнозинство зад мен, заяви Шойбле.