Еврото е "твърде слабо" заради валутната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя подчерта, че това помага да се обясни високият търговски излишък на Германия.

Пред ученици в училище в Берлин Меркел изтъкна, че германският търговски излишък е в резултат на два фактора, върху които германското правителство не може да влияе - курсът на еврото и цените на петрола.

Канцлерът добави, че еврото в момента е "относително слабо".

"Еврото е твърде слабо...заради политиката на ЕЦБ и заради това германските стоки са относително евтини", смята тя.

Снимка 295154

Източник: ЕПА

Меркел посочи пред учениците, че другият фактор зад германския търговски излишък е относително ниската цена на горивото.

Ако цените на енергията са по-високи, търговският баланс на германската икономика, която разчита на вноса на петрол, ще изглежда различно, поясни тя.

"Можем да инвестираме повече у дома", отбеляза Меркел, но добави, че вътрешното потребление вече е основният двигател на икономическия растеж на Германия.

Обръщайки се към Франция, Меркел обясни, че германското правителство трябва да помогне на президента Еманюел Макрон да успее. Тя изрази надежда, че Макрон ще успее да се пребори с безработицата и добави, че най-добрият начин за борба с популистите е да се разрешат проблемите.

Берлин и Париж ускоряват интеграцията на еврозоната

Берлин и Париж ускоряват интеграцията на еврозоната

Бързи резултати или има опасност "екстремистите" да дойдат на власт.