Проблемът с твърде силната рубла е първостепенен в Русия, тъй като тя създава рискове за инвестиционните и производствените планове на много компании. Това е заявил Максим Решетников, министър на икономическото развитие, цитиран от "Интерфакс".

"Рентабилността на много отрасли, дори експортно ориентирани, при сегашния обменен курс вече е отрицателна. Нашите колеги очакват някаква сигурност от правителството, от Централната банка, очакват някакви ясни сигнали", отбеляза той.

По думите му ако ситуацията продължи още няколко месеца, много предприятия ще стигнат до идеята не само да ограничат инвестициите си, но и да коригират текущите производствени планове. А също и да намалят обема на производството.

"Това е най-болезненият въпрос, с който се занимават и правителството, и Централната банка в момента", подчерта министърът.

Иначе Максим Решетников отчита, че вносът на стоки за Руската федерация се е отблъснат от най-ниските стойности на спад от 50% през януари и февруари, но остава нисък - минус 40%.

Рублата е най-добре представящата се валута в света

Рублата е най-добре представящата се валута в света

Тя се поскъпна до най-високите си нива от повече от седем години

Признава е че разликата е достатъчно дълбока и възстановяването ще бъде много по-трудно.