Нискотарифната словашка авиокомпания SkyEurope от днес официално отмени всичките си полети, поради финансова невъзможност да ги изпълнява. Прекратена е и продажбата на билети.

МВНР:
До момента няма постъпили сигнали за закъсали българи в чужбина.

На интернет страницата си компанията съветва клиентите, резервирали билети чрез кредитна карта, да се обърнат към банката си за възвръщане на сумата. Дали това ще се случи обаче - няма гаранция.

Ако билетите са закупени с пари в брой или чрез банков трансфер, възстановяване на сумата може и да не бъде възможно, допълват от SkyEurope.

Според информация на словашките медии 10 хиляди клиенти са „изгорели" с парите си заради отдавна очаквания банкрут на авиокомпанията.

От българския офис на CSA не потвърдиха информацията. До момента подобна услуга не е в сила за полетите за и към България.

Вчера нискотарифната компания е прекратила всички полети и от Братислава. Припомняме, поради дългове летището във Виена забрани на самолети на словашките авиолинии да излитат от „Швехат".

Всички полети от и до столицата на Австрия бяха преместени на летището в словашката столица Братислава, която се намира на около 50 км от Виена. За клиентите беше осигурен и безплатен автобусен транспорт от летище „Швехат" до летище „Милан Растислав Щефаник"

Хората, които се намират в чужбина, са посъветвани да осигурят връщането си чрез друга авиокомпания, но на свои разходи. Парите за билетите няма да се връщат на никого директно от SkyEurope.

Чешките авиолинии ČSA предоставят помощ на клиентите на SkyEurope, които вече имат закупени самолетни билети. Ако доплатят 50 евро, ще могат да пътуват до най-близката до своята дестинация.

И Wizz Air поема закъсалите клиенти на SkyEurope.
                                    Още...

Специалното предложение от чешките авиолинии е в сила от вчера и важи за билети, закупени до 31 август 2009, съобщават чешките и словашките информационни агенции ČTK, SITA и TASR.

От българския офис на CSA не потвърдиха информацията. До момента подобна услуга не е в сила за полетите за и към България, категорично подчертаха от компанията. В момента ситуацията се изяснява и се очакват инструкции от Чехия.