Туристическите предприятия ще могат да наемат работници от трети страни извън Европейския съюз, за да покрият големите дефицити, наблюдавани в сектора през последните години, коментира в. "Катимерини".

Във вторник в Държавен вестник беше публикувано министерско решение, което за първи път официално включва туризма сред секторите, които могат да приемат за работа граждани на трети страни, а сега, според достоверна информация, се очаква ново решение, което ще определи реда и условията за започване на процедурата.

Времето изтича и шансът за внос на работници от трети страни може да бъде напълно изгубен през 2023 г. поради съществуващите особени бюрократични пречки. Второто съвместно министерско решение ще определи ясно както общия разрешен брой на работниците мигранти от държави като Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет, така и професиите, които те могат да упражняват.

На неотдавнашно заседание Висшият съвет по труда (ASE) обсъди искането на работодателите от сектора за внос на прехвърляеми работници от трети страни в присъствието на председателя на Общата конфедерация на гръцкия труд (GSEE) Янис Панагопулос и на представители на Федерацията на работещите в туризма и ресторантьорството, които изразиха категорично несъгласие. В крайна сметка, след възражение, подадено от GSEE, ASE беше призната за некомпетентна да вземе решение по въпроса.

Въз основа на прогнозите, недостигът на персонал само в туристическата индустрия може да достигне дори петцифрено число в цялата страна през 2023 г., особено в професиите, свързани с тежък, нискоквалифициран труд.

Към вече изчислените 60 000 свободни работни места за 2023 г. се очаква да се добавят приблизително 15 000 от сезонни работници, които са подали заявления за преназначаване (срокът изтече в края на януари), но не се очаква да се върнат в хотела, където са работили миналата година - вероятно защото ще са си намерили друга работа.

Освен това се очаква редица чуждестранни работници, които през предходните години са работили в гръцки хотели, тази година да изберат друга държава с по-добро заплащане.