метроСтачка на машинистите блокира британската столица в „Деня за подаръци" - един от най-големите пазарни дни в годината, съобщи БиБиСи. Профсъюзът на водачите „Аслеф" поиска тройно заплащане и допълнителен свободен ден за служителите на метрополитена, които трябваше да работят днес.

От управата на подземната железница обвиниха синдикалистите, че нарушават поет ангажимент. Нейни представители даже опитаха да издействат съдебна заповед за забрана на стачката, но искането им беше отхвърлено от Върховния съд.

Очаква се спирането на метрото да доведе до големи загуби за магазините, които на 26 декември традиционно привличат стотици хиляди клиенти с големи намаления. Днес трябва да се играят и футболни мачове.

От управата заявиха, че ще се опитат да запазят движението по някои линии от подземната железница, а освен това ще бъдат пуснати допълнителни 700 автобуса и ще бъде ангажиран допълнително част от речния пътнически транспорт.

През 1996г. „Аслеф" подписа споразумение с работодателя, според който „Денят за подаръци" е нормален работен ден, но машинистите получават двойна надница за труда си. Според синдикалистите, фактът, че тази година 26 декември е неделя означава, че трябва да се плаща тройно повече, отколкото в обикновените дни.

Управата на лондонското метро и профсъюза прекараха четири часа в съда в битка относно законността на исканията, но в крайна сметка компанията загуби.

Преди днешната стачка подземната железница на няколко пъти спира своята работа в знак на протест срещу плановете за съкращения.