Световната банка намали прогнозите си за икономическия растеж на Китай през тази и следващата година, тъй като втората по големина икономика в света е изправена пред все по-сериозни препятствия - от новия вариант Омикрон на коронавируса до сериозния спад в сектора на недвижимите имоти. Това предаде CNN.

Сега банката очаква БВП на Китай да нарасне с 8% през 2021 г. в сравнение с предходната година - това е по-малко от предишните ѝ прогнози (през октомври предвиждането беше за 8,1 на сто, а през юни - за 8,5 на сто).

Тя също така намали прогнозата си за 2022 г. от 5,4% на 5,1%, което ще отбележи втория най-бавен темп на растеж за Китай от 1990 г. насам. През 2020 г. икономиката на Китай нарасна с 2,2 процента.

Централната банка на Китай смъкна основната лихва

Централната банка на Китай смъкна основната лихва

Това е първи подобен ход от 20 месеца насам

"Рисковете за влошаване на икономическите перспективи на Китай се увеличиха", заяви Световната банка в сряда в последния си доклад за китайската икономика.

Според нея подновените вътрешни огнища на Covid-19, включително на варианта Омикрон, биха могли да доведат до "широкообхватни и дълготрайни" ограничения и да предизвикат допълнителни смущения в икономическата дейност. Освен това "тежкия и продължителен спад" в сектора на недвижимите имоти с висока степен на задлъжнялост може да има значителни последици за цялата икономика.

Китай беше единствената голяма икономика, която отбеляза растеж през 2020 г., но тази година се сблъска с множество проблеми, включително продължаващата пандемия, енергийна криза и репресии срещу частни предприятия.

Икономиката на Шанхай ще изпревари Лондон до 2040 г.

Икономиката на Шанхай ще изпревари Лондон до 2040 г.

По отношение на банкирането и финансите, градът се насочва към позиция номер 2, след Ню Йорк