Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа, наречен "Купувай американско, наемай американец". Това стана по време на посещението му в в централата на производителя Snap-on Inc. в Кеноша, Уисконсин. 

По време на церемонията, той заяви, че по този начин на първо място ще бъде поставена Америка, ще бъдат защитени нейните граждани и техните работни места. 

Това ще бъде направено за сметка на действалото по-рано споразумение НАФТА, което той отдавна се закани да предоговори. 

Припомняме, че това негово решение бе оповестено по-рано. 

Указът предвижда промени във визова програма, привличаща висококвалифицирани работници. 

Той е насочен към няколко департамента, които ще трябва да подготвят нови правила за предотвратяване на имиграционни измами и злоупотреби. Департаментът по вътрешната сигурност, Департаментът на правосъдието, Департаментът на труда и Държавният департамент ще бъдат ангажирани да предложат промени, така че визите H-1B да бъдат давани само на "най-квалифицираните или на най-високо платените кандидати".

Според Белия дом програмата в момента засяга американските работници, тъй като позволява наемане на по-евтина работна ръка, а също така се използва от технологични компании за наемане на повече работници, което пък води до намаляване на надниците.

Около 85 000 визи H-1B се раздават годишно на лотариен принцип. Много отиват при технологични компании, тъй като твърдят, че в САЩ има недостиг на квалифицирани работници.