Инспекторите от „Тройката", които в средата на януари отново ще посетят Гърция, ще поискат ново понижение на заплащането на труда в страната в замяна на новия пакет финансова помощ и заеми за страната, информира money.bg.

В гръцките медии се появиха публикации, които цитират неназовани източници от Брюксел и Вашингтон, според които Гърция ще трябва да "замрази" и заплатите в частния сектор поне за три години, за да може да се гарантира новите заеми от МВФ, ЕЦБ И ЕК.

Възможна е обаче и друга опция: понижение на Коледните и бонусите за Великден, като бъдат ограничени до едва 30% от минималната работна заплата в страната.

Междувременно продължава да се коментира "информацията", според която, МВФ нарастващо губи своето доверие и убеденост относно способността на Гърция да сложи в ред своите финанси и да намали големия си дълг.

По-рано шефът на Централната банка на Чехия Мирослав Зингер заяви, че на Гърция ще й се наложи да напусне еврозоната без нова мащабна финансова помощ от Евросъюза. По думите му, ако не бъде постигната политическа воля да се даде на Гърция огромно количество пари от европейските структурни фондове, то няма друга възможност освен излизане от Еврозоната и мащабна девалвация на новата гръцка валута.