Първата линия на газопровода "Турски поток" ще достигне турския бряг през май тази година и ще бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 г., съобщиха от управляващия екип на проекта пред Анадолската агенция.

Двата паралелни тръбопровода се изграждат с помощта на най-големия строителен кораб в света "Пионерски дух".

Газът от първата линия е предвиден за турския пазар, докато газът от втората е предназначен за страните от Южна и Югоизточна Европа.

"Турски поток" минава през България?

"Турски поток" минава през България?

Това твърди турско издание

"През май първата линия ще достигне турския бряг. След това корабът "Пионерски дух" ще има друга работа. След това ще се завърне в Черно море, за да работи по втората линия на "Турски поток". Очакваме, че ще се върне през третото тримесечие в Черно море и ще възобнови работа", изтъкна говорителят на "Турски поток".

По думите му, общият капацитет на газопровода от 31,5 млрд. куб. метра ще посрещне годишните енергийни нужди на 15 млн. домакинства.

Проектът ще може да произвежда енергия, еквивалентна на 126 хил. вятърни турбини и 39 атомни централи.

"Това е огромно количество енергия, което трябва да бъде разпределено на турския и европейския енергиен пазар", допълни говорителят.

Определяйки проекта като "много важен принос за енергийната сигурност", той очаква, че с газопровода Турция ще се превърне в ключов възел за газовите доставки в Южна и Югоизточна Европа.

650 км от "Турски поток" - готов до края на 2017 г., сигурни от Газпром

650 км от "Турски поток" - готов до края на 2017 г., сигурни от Газпром

Изпълнени са над 35% от общата дължина на морския участък на "Турски поток"

Търсенето се повишава на европейския газов пазар във време, когато вътрешното производство намалява, коментира той, като в резултат той потвърди, че "Турски поток" ще играе значителна роля в Югоизточна Европа, особено в някои слабо развити пазари на Балканите, които ще спечелят от газа от "Турски поток".

"През първите 11 месеца на 2017 г. се наблюдава огромен ръст в търсенето в няколко страни, които се надяват да получат газ от "Турски поток". Търсенето на газ в Турция през първите 11 месеца на 2017 г. се увеличи с 20,4 процента, докато търсенето в Унгария се увеличи с 22,3 процента, Сърбия с 26,1 процента, Гърция с 11,6 на сто и България с 6,8 на сто", уточни говорителят.

Тази статистика от "Газпром" обхваща региона на втората линия и според руската компания доказва валидността на проекта, който ще може да покрие това увеличено търсене от "Турски поток".

"Това укрепва нашето убеждение, че строим нещо, което всъщност е ценно за тези страни", обясни той.

Строителството на морския участък на "Турски поток" навлиза в турското Черно море

Строителството на морския участък на "Турски поток" навлиза в турското Черно море

Вече били построени 448 километра

Говорителят потвърди, че строителството на 700 км от общо 1860 км на двете линии на подводния участък на проекта са завършени.

С модерната технология на "Пионерски дух", корабът успява да полага по 4 км тръби дневно дори в тежки метеорологични условия, като в определени дни постига рекорди от над 5 км дневно.

"Скоростта на полагане на тръбите от "Пионерски дух" е по-бърза, отколкото очаквахме. Това е първото полагане на тръби на този кораб", уточни той.

Гърция и България кандидатстват за европейска част от проекта. Според говорителя преговорите с Гърция и България за европейска страна на проекта са в ход и страните постигали добър напредък.

"Има положително настроение около проекта", заяви той, като Сърбия и Унгария проявявали интерес към участие на правителствено равнище.

"Преди да доставим първия газ на Турция в края на 2019 г., трябва да се вземе решение за втората линия на газопровода", добави той.