Турция планира да разшири своята газова инфраструктура, докато полага основите за създаване на газова борса, от която страните в Югоизточна Европа ще могат да доставят газ, каза турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, цитиран от Ройтерс.

Русия предложи изграждането на газов хъб в Турция миналата година, за да замени загубените продажби за Европа, подпомагайки дългогодишното желание на Анкара да функционира като борса за страните, нуждаещи се от енергия.

Дискусиите не напреднаха много, тъй като Турция претърпя опустошително земетресение през февруари и се съсредоточи върху изборите през май. Разногласията относно това кой трябва да отговаря за създаването на газовия хъб също забавиха преговорите, са заявили пред Ройтерс източници, запознати с проекта.

Турция планира да разшири газовата си инфраструктура в северозападния си регион Тракия, свързвайки терминали за втечнен природен газ и модернизирано хранилище в Силиври.

Газът, идващ от Азербайджан, Иран и Русия по тръбопроводи, също може да постъпва в този хъб и да се предлага на местна газова борса, каза Байрактар на брифинг за пресата, проведен в четвъртък, но ембаргован от министерството до петък.

Анкара също би искала да сключи сделка с Китай след няколко месеца за изграждане на ядрена централа в Тракия, каза Байрактар. "Ние водим преговори с китайска компания от много дълго време. Близко сме до достигането на решение."

Изгонете руския газ през вратата и той ще се върне през прозореца

Изгонете руския газ през вратата и той ще се върне през прозореца

Българският пример с договора с Турция може да предвещава нова стратегия, използвана от Москва