Турските власти решиха да спрат износа на червено месо поради повишаване на цените му на вътрешния пазар. Това се казва в изявление на Министерството на търговията с надпис "за вътрешно ползване", което е на разположение на ТАСС.

В документа се подчертава, че се въвежда забрана за износ на месо от едър рогат добитък, агнешко и козе месо, за да се осигури предлагането на месо на вътрешния пазар и да се поддържа баланс между търсенето и предлагането. Междувременно тези ограничения няма да важат за доставките на червено месо за "Азербайджан, Севернокипърската турска република (самопровъзгласила се държава, призната само от Анкара - бел. ТАСС) и Нахичеванската автономна република".

По-рано Турският държавен институт по месо и мляко (ESK) отчете увеличение на цените на месото и месните продукти в магазините, цената на червеното месо и продуктите от него са се се увеличили средно с 47-48%, а на бялото месо - с 14-15%.

Продоволствена криза заплашва света

Продоволствена криза заплашва света

Все повече страни ограничават износа

В световен мащаб се наблюдава поскъпване на хранителните продукти, то започна още след пандемията от коронавируса и бе отдавано на логистични проблеми смущения във веригите за доставки, както и на отчитаната инфлация в световен мащаб заради отпускането на много средства за възстановяване на икономиката в много развити страни - включително в САЩ и ЕС. Покачването на цените на храните се свързва и с повишаването на цените на енергоресурсите и торовете.

Със започването на войната в Украйна, която заедно с Русия са едни от най-големите износители на зърно и растително масло в света цените на множество основни хранителни продукти като олио, брашно и др. се увеличиха значително, а много страни забраниха експорта им. Цената на горивата достигна рекордни нива и тази тенденция се очаква да се запази заради санкциите срещу Русия и блокирането на някои черноморски пристанища на Русия, които са основни експортни точки за руски петрол.

Русия блокира износа на зърно от черноморските пристанища

Русия блокира износа на зърно от черноморските пристанища

От 100 до 300 кораба са блокирани

Конфликтът не само наруши доставките от Черноморския регион, но също така застрашава перспективите за реколтата, тъй като цените на торовете растат и доставките се свиват в отговор на рязкото покачване на цената на природния газ - ключов компонент в производствения процес за много продукти.

Световните цени на храните се покачиха до рекордно високо ниво през февруари, като достигнаха годишно увеличение от 20,7%, според агенцията на ООН по храните, докато много котировки продължиха да се покачват през този месец.