Енергийните резерви в Черно море са достатъчни за покриване на световното търсене на природен газ за 45 години, каза в събота заместник-председателят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и бивш премиер на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от ТАСС.

"Запасите в Черно море на природен газ сега се оценяват на 540 милиарда кубически метра. Това е само началото, ще има още. Черно море е в състояние да покрие световните нужди от газ за 45 години", пише вестник Sözcü, цитирайки Йълдъръм.

Турските власти обявиха откриването на големи запаси от газ в Черно море през 2020 г. Тогава се съобщаваше, че запасите на най-голямото находище "Сакария" надхвърлят 400 милиарда кубически метра.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез в интервю за майското издание на списание Kriter каза, че се планира да започне експлоатацията на това находище в началото на 2023 г. и да се увеличи производството на газ до 40 милиона кубически метра на ден. "Възнамеряваме да започнем добив на газ, вероятно през първото тримесечие на следващата година. В началния етап добивът на газ на ден ще бъде 10 милиона кубически метра, в рамките на три до четири години планираме да увеличим обема до 40 милиона кубични метра на ден, като съответно годишните обеми на добив на газ също ще растат", отбеляза министърът.

Турция откри нови залежи на газ в Черно море, с обем от 135 млрд. кубични метра

Турция откри нови залежи на газ в Черно море, с обем от 135 млрд. кубични метра

В находището Сакария...

Към момента Турция внася газ от Русия по два газопровода - "Турски поток" и "Син поток", които минават по дъното на Черно море, както и по Трансанадолския газопровод, който пренася газ от Азербайджан. Има и газопровод, свързващ страната с Иран. Освен това Турция внася втечнен природен газ от Алжир, Египет и Нигерия. Страната е един от най-големите вносители на газ в Европа.