Министърът на външните работи на Украйна Андрий Сибига, по време на телефонен разговор с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, е обсъдил напредъка по предоставянето на 35 милиарда евро заеми на Украйна, използвайки замразени руски активи.

Това съобщи той в събота в X, цитиран от "Укринформ".

"Обсъдихме осезаемия напредък в предоставянето на 35 милиарда евро на Украйна чрез използването на замразени руски активи и други следващи съвместни стъпки", пише Сибига.

Украинският министър споменава още, че е бил поканен на заседанието на Съвета по външни работи на ЕС на 14 октомври.

ЕС дава 35 млрд. евро на Украйна от замразени руски активи

ЕС дава 35 млрд. евро на Украйна от замразени руски активи

Процедурата по одобряване на заема ще започне в Съвета на ЕС

Припомняме, че Съветът на ЕС одобри в сряда предоставянето на макрофинансова помощ на Украйна в размер на 35 милиарда евро, както и нов механизъм, който ще помогне на Украйна да обслужва заеми до 45 милиарда евро, предоставени от ЕС и партньорите от Г-7 .

ЕС иска да предостави средствата на Украйна от 2024 г., като заемът ще се изплаща в продължение на максимум 45 години.

Новата макрофинансова помощ ще бъде обвързана със същите политически условия, както по Инструмента за Украйна - вече действащ механизъм за финансова помощ от ЕС.

Процедурата по одобряване на заема ще започне в Съвета на ЕС, но той трябва да бъде окончателно одобрен в Европейския парламент, където гласуването се очаква на 22 октомври.

ЕК отделя 160 млн. евро от замразените руски активи за украинската енергетика

ЕК отделя 160 млн. евро от замразените руски активи за украинската енергетика

Цяла ТЕЦ от Литва ще бъде демонтирана и прехвърлена в Украйна

След началото на войната в Украйна държавите от ЕС замразиха активи на руската централна банка на стойност приблизително 220 млрд. евро. През май тази година ЕС разреши използването на постъпленията от тях за подпомагане на Украйна.

През юни лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да предоставят 50 милиарда долара под формата на заеми на Украйна и да ги разделят според относителното им икономическо тегло, което би довело до това ЕС и САЩ да покрият по 20 милиарда долара, а Канада, Япония и Великобритания да компенсират останалото. САЩ обаче обусловиха участието си с правни гаранции, че активите ще останат замразени за по-дълго време.