Световноизвестният украински авиоконцерн "Антонов", който преди пускаше най-силните в света самолети Ан-124 "Руслан" и Ан-225 "Мрия", спира производство, съобщи ТАСС.

Според правителствено решение, концернът се закрива, а предприятията, които са били в състава му, преминават на "Укроборонпром".

Това решение на кабинета "Яценюк" е прието "без връзка с отсъствието на участниците" докато трите предприятия, които съставяха концерна още миналата година излязоха от неговия състав и бяха включени в концерна "

Укроборонпром", поясниха от пресслужбата на икономическото министерство и развитие на търговията на Украйна.

По такъв начин правителството само придаде юридически вид на реалната ситуация.

От кабинета на министрите поръчаха на министерството на икономическото развити да създаде ликвидационна комисия и да организира ликвидирането на концерна. По-рано в състава му влизаха само предприятията "Антонов", а така също и Харковското държавно авиационно производствено предприятие и държавното предприятие "Завод 410 ГА" в Киев.

На 14 септември 2015 г. Концернът "Антонов" вече бе изведен от състава на руско-украинското съвместно предприятие "ОАК-Антонов", което се занимава с разработка на нов вид самолети.