Украйна постави на пауза жалбите си срещу Полша, Унгария и Словакия пред Световната търговска организация (СТО), докато се опитва да намери компромисно решение, съобщава агенция "Интерфакс".

Тарас Качка, заместник-министър на икономиката и търговски представител на Украйна, заяви, че проблемът с вноса на украински селскостопански продукти ще бъде решен през следващите седмици и месеци.

"Ще има много новини за това как се променя режимът на лицензиране и т.н. Това ще бъде много бърза работа. Следователно нашите жалби в СТО в момента са задържани, докато търсим практическо решение", обясни той.

"Ние не сме в спор - не сме създали работен орган, който да води спора, ние сме на етап консултации. Заведохме този случай (в СТО) и има 60 дни за консултации", допълни Качка.

Украйна и Полша заравят томахавката за украинското зърно

Украйна и Полша заравят томахавката за украинското зърно

Двете страни се споразумяха за ускоряване на транзитния износ

Той подчерта, че Украйна е заинтересована от намирането на конструктивно решение в рамките на ЕС като цяло.

"Въпреки че жалбите, които подадохме, са срещу конкретни държави членки, включително Полша, това е системен проблем в отношенията ни с ЕС. Нашата цел е да подчертаем, че ЕС и Украйна имат еднакъв подход към търговските споразумения. Следователно търсим как да решим този проблем като цяло, за да покажем единство между нас и Полша, между нас и ЕС и между Полша и ЕС", обобщи Качка.

По негови думи фактът, че Украйна няма проблеми със съседните страни относно директния транзит на украински продукти, е "голямо съвместно постижение".

"Остава ни само една чувствителна точка - въпросът кога пазарите на съседните държави могат да бъдат отворени за украински стоки. Това е дребен проблем, защото ние не продаваме много зърно там. Но това по същество е въпрос на функционирането на търговията между Украйна и ЕС", посочи търговският представител.

По отношение на ситуацията с Варшава Качка изрази надежда, че партиите ще могат да се върнат към дискусиите след изборите в полша, тъй като няма системни пречки за решаването на проблема.

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни

Киев планира действия на Световната търговска организация срещу трите страни

"Към момента няма искания за лицензи за износ от украински компании към Полша - което е допълнителен индикатор, че няма масивен експортен натиск върху вътрешния пазар на Полша. Използваме това време, за да покажем, че в действителност ясният интерес на украинските износители е просто да изнасят за тези страни членки на ЕС, където търсенето на украински стоки е наистина високо", отбеляза той.

След като руската инвазия попречи на Украйна да използва традиционните черноморски маршрути за износ на зърно за световните пазари, реколтата беше изпратена по суша през територията на Европейския съюз.

Поради проблеми с логистиката обаче зърното започна да се натрупва в съседните на Украйна страни от ЕС и да подбива местните цени.

Брюксел позволи на няколко страни, сред които и България, да наложат временно ембарго върху украинските зърнени култури. Когато обаче ЕК сложи край на тези ограничения, Полша, Унгария и Словакия удължиха забраната, което предизвика дипломатически спор между Киев и неговите съюзници.