Украйна ще бъде готова за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) след две години. Това заяви във вторник украинският премиер Денис Шмигал на заседание на кабинета на министрите на Украйна, съобщава "Укринформ".

"Поставяме си амбициозни цели: да сме готови за присъединяване към ЕС след две години. Тази задача е предизвикателна и сложна. В момента проучваме 29 000 правни разпоредби на ЕС, които трябва да станат част от нашето законодателство. Тази година очакваме политическо решение от ЕС за започване на преговори за присъединяване", отбеляза Шмигал.

Украйна продължава да се интегрира във вътрешния пазар на ЕС. Припомняме, че Киев вече постигна споразумение за удължаване на транспортния и икономически "безвизов режим" с още една година, считано от 6 юни 2023 г.

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната с Русия.

Европейският съюз премахна митата за първите 12 месеца през юни 2022 г.

Отмяната на всички мита обаче доведе до недоволство от земеделски производители, което прерасна в това, че по-рано този месец Полша и Унгария забраниха част от вноса на зърно от Украйна.

Още преди началото на войната през февруари 2022 г., Украйна се възползваше от премахването на поповечето от митата на ЕС, в някои случаи с преходни периоди, съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, прилагано от 2016 г.

ЕС обаче запази митата и квотите по това споразумение за най-чувствителните земеделски продукти от Украйна, като месо, млечни продукти, захар и някои зърнени култури.

Сега Европейската комисия предложи изплащане на компенсации на фермерите в пет държави, граничещи с Украйна, както и разрешаване на тези страни да забранят вътрешните продажби на определени зърнени култури от Украйна, като същевременно разрешават транзита им за износ в трети страни.

Държавите се превърнаха в транзитен маршрут за украинското зърно, което Киев не можеше да се изнася през своите черноморски пристанища.

Украйна се вижда в ЕС след две години

Украйна се вижда в ЕС след две години

Киев работи със своите партньори по еквивалент на плана "Маршал"

В края на април, Шмигал вече изрази надежда да види Украйна в ЕС след 2 години. Тогава той го направи в интервю за италианския икономически вестник Il Sole - 24 Ore.