Украйна получава между 2 и 3 млрд. долара годишно за транзита на руски газ за европейските страни, но не се прави нищо за модернизиране на съответната газопреносна мрежа. Това заяви постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов, цитиран от БГНЕС.

По-рано Европейската комисия съобщи, че възнамерява да получи мнението на Украйна относно "Северен поток 2" в процеса на сертифициране на проекта.

Според Чижов е ясно защо Украйна е заинтересована да участва в този процес, тъй като тя получава 2-3 милиарда долара за транзит. Това по негови думи е като пари от въздуха.

"В същото време не се прави нищо за модернизиране на транзитната мрежа, изградена още по съветско време. Там има помпи, произведени през 70-те години на миналия век. Да не говорим за степента на износване, включително на самите тръби", отбеляза руският дипломат.

ЕС и САЩ ще доставят газ на Украйна и Молдова

ЕС и САЩ ще доставят газ на Украйна и Молдова

При криза с Русия

Той подчерта, че от своя страна ЕС има и собствен интерес. "В края на краищата, ако транзитът през Украйна спре, кой ще даде на страната тези пари? А какво ще се случи с Украйна без тези пари?", запита риторично Чижов и допълни, че ЕК разбира много добре тази ситуация.

Припомняме, "Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

ЕК скастри Русия, че продължава да използва газа за политически натиск

ЕК скастри Русия, че продължава да използва газа за политически натиск

ЕС преговаря с Норвегия и САЩ за увеличаване на доставките на синьо гориво

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.

Русия доставя около 40% от газа в ЕС. Потенциалното въздействие върху тези доставки, в случай че Русия нападне Украйна, е стимул за ЕС да увеличи доставките от други страни.

Миналата седмица стана ясно, че "Газпром" увеличава газа за Европа за първи път от два месеца.

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Опасенията са, че руска инвазия в Украйна ще доведе до енергийна катастрофа

Миналия месец от руския газов гигант съобщиха, че от 11 януари насам нивото на запасите в европейските газохранилища "се е преместило в зоната на рекордно ниски нива за дългогодишен период на наблюдение".

Един от факторите за поскъпването на газа в Европа е именно ниското ниво на запълняемост на европейските газохранилища. Други важни фактори за високите цени са ограниченото предлагане от основните доставчици на синьо гориво и все още голямото търсене на втечнен газ от Азия.

Историческият максимум в цената от 2190,4 долара за 1000 куб. м газ беше достигнат в края на декември 2021 г. Тази стойност е няколко пъти по-висока от средните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.