САЩ и ЕС обещаха да работят за гарантиране на енергийната сигурност на страни като Украйна и Молдова и обсъдиха варианти за възможни допълнителни доставки за Европа. Това се казва в изявление след среща на енергийния съвет ЕС-САЩ, цитирано от АП.

"Съветът подчерта недопустимостта да се използват енергийните доставки като лост за геополитически натиск. В тази връзка Съветът е готов да засили енергийната сигурност на участниците в Източното партньорство. Говорим за страни като Украйна, Молдова", се казва в документа.

По-специално, както беше отбелязано, за това трябва да се използват "реверсивни доставки на газ".

Байдън: Без "Северен поток 2" при руска инвазия в Украйна

Байдън: Без "Северен поток 2" при руска инвазия в Украйна

Германският канцлер е на визита в САЩ

"Като се има предвид напрежението, наблюдавано на геополитическата арена, САЩ и ЕС обсъдиха въпроса за засилване на сътрудничеството в краткосрочен план, за да се осигурят достатъчни енергийни доставки за ЕС и неговите съседи", се казва в изявление на Енергийния съвет ЕС-САЩ, разпространено от Държавния департамент.

Властите на САЩ и ЕС също възнамеряват да работят заедно, за да гарантират, че в случай на прекъсване на доставката на газ по тръбопроводи, те ще могат да компенсират това с помощта на втечнен природен газ.

Освен това в изявлението се казва, че ЕС и САЩ признават наличието на нарастващи кибер заплахи за енергийната инфраструктура.

Съветът определя Украйна като стратегически партньор както за ЕС, така и за САЩ и "подчертава, че енергийната сигурност е важна за суверенна Украйна".

ЕС готов със "стабилни санкции" срещу Русия заради Украйна

ЕС готов със "стабилни санкции" срещу Русия заради Украйна

Пускането на "Северен поток 2" ще зависи от поведението на Москва

"Съветът повтори, че Украйна е стратегически важна страна за ЕС по отношение на транзита на газ", се казва в документа.

За целта Украйна се нуждае от силни, прозрачни и независими структури в енергийния сектор.

Срещата на енергийния съвет ЕС-САЩ се проведе в понеделник във Вашингтон. На него присъстваха дипломатът от ЕС Жозеп Борел, членът на Европейската комисия по енергетика Кадри Симсън, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм.

ЕК скастри Русия, че продължава да използва газа за политически натиск

ЕК скастри Русия, че продължава да използва газа за политически натиск

ЕС преговаря с Норвегия и САЩ за увеличаване на доставките на синьо гориво