Първият транш макрофинансова помощ от Европейския съюз (ЕС) в рамките на новата програма за Украйна ще бъде предоставен веднага след ратифицирането ѝ от Европейския парламент и националните парламенти, което се очаква преди лятната ваканция.

"От страна на ЕС подготвяме програма за макрофинансова помощ. Първата партида - на стойност 1 млрд. евро - трябва да бъде отпусната още през лятото, предстои одобрението ѝ от Европейския парламент и националните парламенти".

Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред журналисти в кулоарите на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, съобщи "Укринформ".

ЕС отпуска допълнителни 300 млн. евро помощ за Украйна

ЕС отпуска допълнителни 300 млн. евро помощ за Украйна

Договорът има за цел да смекчи въздействието на настоящите и потенциалните бъдещи кризи в Украйна

По думите му програмата предвижда отпускането на общо 9 млрд. евро.

Домбровскис отбеляза, че според оценките на МВФ краткосрочният дефицит на Украйна тази година ще достигне 39 милиарда долара.

На въпрос за ефекта от мерките на ЕК за спиране на митата за внос на украински стоки, Домбровскис изрази убеденост в тяхната ефективност.

"От европейска страна ние дадохме на Украйна възможността за безмитен и безквотен достъп до европейския пазар и виждаме положителен ефект за украинския износ към ЕС от първите дни на въвеждането на тези мерки, " той каза.

Освен това, добави политикът, са предвидени линии за солидарност за насърчаване на украинския износ, особено износа на зърно на фона на блокадата на украинските пристанища. Виждаме, че това помага на украинската икономика", подчерта Домбровскис.

Той отбеляза, че търговските покупки на украинска електроенергия също ще бъдат увеличени скоро. "Така че ние не само предоставяме финансова подкрепа, но и търсим начини да подкрепим украинската икономика и украинските компании", каза той.

Както беше съобщено, международната конференция за възстановяване на Украйна се провежда в швейцарския град Лугано на 4-5 юли с участието на украински и международни политици, лидери на ЕС и международни организации, международни финансови органи и др.

Донорска конференция за Украйна събра 6,5 милиарда долара
Обновена

Донорска конференция за Украйна събра 6,5 милиарда долара

Украинският премиер иска и конфискуваните руски средства