Правителството на Украйна разреши на моряците да пътуват в чужбина за работа. Те настояваха за това от дълго време, информира Руската служба на Би Би Си .

Съгласно решението, мъжете, които са членове на екипажите на морски и речни кораби и продължават да работят на корабите, ще могат да напуснат Украйна. Това освобождаване ще важи и за кадети от учебни заведения, които трябва да практикуват на кораби.

Всичко това ще бъде възможно само със съгласието на териториалните центрове за набиране на военен персонал (бившите военни окръжия). Сега, като част от общата мобилизация, военнозадължените мъже от 18 до 60 години не могат да напускат Украйна.

Според премиера Денис Шмигал повече от 100 000 украинци работят в глобалната индустрия за търговско корабоплаване.

По-рано украински моряци многократно се обръщаха към властите с молба да започнат да ги пускат в чужбина, за да работят по действащи договори. И така, в края на май те, заедно със своите съпруги и деца, записаха видеообръщение към президента Володимир Зеленски за това.

В обръщението си украинските моряци специално подчертаха, че вместо тях местата на корабите са заети от руснаци.

От 1 септември индивидуалните предприемачи и служители също ще могат да напускат Украйна в командировка до 7 дни - но само под гаранция от 200 хиляди гривни (около 10 хил. лв).