В Крим строителството на всички социални съоръжения е замразено поради липса на бетон, каза в четвъртък Тамила Ташева, постоянен представител на президента на Украйна за Автономна република Крим, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Окупационните власти на анексирания от Русия полуостров казват, че причината за липсата на бетон е несостигът на цимент, възникнала поради редица причини.

В момента текат ремонтни работи в завода "Стройиндустрия", който е единственият производител на цимент в Крим. А доставките на цимент от Русия, по-специално от Новоросийск, бяха прекъснати поради проблеми с логистиката.

Според Тамила Ташева основната причина е, че сега Русия интензивно изгражда отбранителни линии в Крим - очевидно страхувайки се от настъплението на украинските войски.

"Интересно е да се знае къде е изчезнал целият бетон в Крим? Доколкото стана известно, Бахчисарайският циментов завод "Индустрия" снабдява предимно така наречения приоритетен клиент - Министерството на отбраната на Руската федерация," коментира Ташева.

След частичното разрушаване на Кримския мост повечето доставки до полуострова започнаха да се извършват чрез ферибот.

Путин подкара мерцедес по Кримския мост

Путин подкара мерцедес по Кримския мост

Близо два месеца след взрива на моста

По думите на Ташева в момента се дава приоритет на производството на противотанкови съоръжения, което наскоро е започнало в едно от предприятията в района на Симферопол.

Според нея в анексирания Крим има недостиг на много неща, включително около две хиляди лекари.

"Изключено": Русия отказва да преговаря с Украйна за връщане на Крим

"Изключено": Русия отказва да преговаря с Украйна за връщане на Крим

Кремъл не приема дискусии за отчуждаване на руски територии