Москва разглежда изявлението на украинския президент Володимир Зеленски относно желанието на Киев да си върне Крим "чрез невоенни средства" като преговори  - нещо, което е изключено. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"За нас това не е нищо друго освен дискусия за отчуждаване на територия от Русия. Друго разбирателство тук не може да има. Това е изключено", категоричен бе той по повод изказването на Зеленски.

"Подобни спекулации още веднъж показват неподготвеността, нежеланието и неспособността на украинската страна за разрешаване на проблема с невоенни средства", добави Песков.

Прогноза: "Черният лебед" в Русия може да помогне на Украйна да си върне Крим

Прогноза: "Черният лебед" в Русия може да помогне на Украйна да си върне Крим

Неочаквано събитие може да преобърне хода на войната

По-рано Зеленски в интервю за британския всекидневник "Файненшъл таймс" заяви, че би бил твърдо "за", ако някой е готов да предложи начин Украйна да си върне Крим с невоенни средства.

Песков отбеляза, че редица медии "абсолютно изопачиха същността на това изявление", тълкувайки го "едва ли не като готовността на президента Зеленски да се справи с този въпрос не с военни средства, а чрез мирни преговори".

Това е абсолютно погрешна интерпретация, подчерта говорителят на Кремъл.

"Знаете, че от самото начало - всъщност руският президент Владимир Путин спомена това неведнъж, дори преди началото на специалната военна операция - Конституцията на Украйна гласи, че Крим трябва да бъде върнат със сила. Де факто Украйна не се отказа от това", изтъкна той.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. след набързо организиран референдум - смятан за незаконен от международната общност, в който гласоподавателите избраха да се присъединят към Русия.

Зеленски убеден, че Украйна си връща Крим

Зеленски убеден, че Украйна си връща Крим

Ние ще върнем тази част от страната ни не само в общоукраинското, но и в общоевропейското пространство