Украйна възобновява износа на електроенергия, каза украинският министър на енергетиката Герман Галущенко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според информацията е бил подписан разпоредителен акт, с който се дава възможност за започване на процеса по възстановяване на износа на електроенергия.

"Украинската енергийна система работи почти два месеца без ограничения на потребителите с резерв от мощност. Постигнахме този резултат благодарение на титаничната работа на енергетиците, нашите международни партньори, които помогнаха за възстановяването на системата. Най-трудната зима отмина. Следващата стъпка е стартирането на износа на електроенергия, което ще привлече допълнителен финансов ресурс за необходимото възстановяване на разрушената и ремонт на повредената енергийна инфраструктура", отбеляза Герман Галущенко.

Разрешеният капацитет за износ от европейската мрежа на операторите на преносни системи ENTSO-E е 400 мегавата.

Според министъра възобновяването на износа е отговорът на украинските енергетици на руския обстрел и опитите за разрушаване на енергийната система.

По време на войната Русия е изстреляла общо повече от хиляда и двеста ракети и безпилотни летателни апарати по ключови украински енергийни съоръжения, съобщи украинското министерство на енергетиката.

Русия изглежда не е успяла да деактивира енергийния сектор на Украйна, заяви британското разузнаване в събота.

Украйна получава енергийна помощ от 15 страни от ЕС

Украйна получава енергийна помощ от 15 страни от ЕС

Критично важно е по време на войната Киев да се справи със сривовете

Украинските мрежови оператори продължават да доставят резервни трансформатори и други критични компоненти. Транспортирането и инсталирането на тези компоненти е голямо логистично предизвикателство, особено на трансформаторите за високо напрежение, които тежат най-малко 100 тона.

Според британското МО енергийната ситуация в Украйна вероятно ще се подобри с настъпването на по-топло време. Планирането и подготовката за следващата зима вероятно вече са започнали.

Енергийната система на Украйна оцеля въпреки месеците на атаки, които понякога оставяха милиони хора без електричество, отопление или водоснабдяване.

Длъжностни лица изчисляват, че около 40% от енергийната система е повредена, като продължава ремонтът за възстановяване на захранването и укрепване на енергийната система.

ЕП откри кампания за подпомагане на Украйна с ел. генератори

ЕП откри кампания за подпомагане на Украйна с ел. генератори

Инициативата цели да се осигури енергия за болници, училища и други институции в страната