Започнаха реверсивните доставки на руски природен газ от германската „Ар Ве Е” за Украйна, които се осъществяват през Полша. Те са на основата на петгодишния рамков договор, който бе подписан между „Нафтогаз” и „Ар Ве Е”, съобщава ИТАР-ТАСС.

Съгласно договора обемът на доставките може да достигне до 10 млрд. куб. метра годишно. В съобщението на немската компания се посочва, че те се основават на „европейски цени на едро на природения газ, включващи и транспортните разходи”.

От „Ар Ве Е” смятат, че в близко бъдеще на Украйна могат да се доставят значителни обеми от суровината, ако различни транспортни забрани, съществуващи на украинско-словашката граница, бъдат политически и технически решени в следващите няколко седмици или месеци.

През 2013 г. „Ар Ве Е” вече достави на Украйна около 1 млрд куб. метра природен газ.

Припомняме, че в събота украинската държавна газова компания „Нафтогаз" обяви спиране на плащанията към „Газпром", докато не бъде постигнат консенсус за цената на доставяното към страната синьо гориво, предаде „Ройтерс".

Информацията потвърди изпълнителният директор на дружеството Андри Коболев, който аргументира решението си с обявеното от Русия преди дни увеличаване на цената за доставките, довело до поскъпване на цената за 1000 кубични метра синьо гориво от $268 на $485 за крайните потребители.