Унгария е близо до успешно завършване на преговорите за дългосрочни доставки на петрол, след като Киев спря транзита на продукти на "Лукойл" през нейна територия. Това заяви в сряда във "Фейсбук" унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС.

"Преговорите за гаранции за дългосрочни доставки на петрол за Унгария напредват успешно и ние сме уверени в осигуряването на нашето енергийно бъдеще, въпреки предизвикателствата от Киев и Брюксел", каза той.

Золтан Ковач, държавен секретар по международните комуникации и отношения в офиса на Унгарският министър-председател, след това потвърди думите на Сиярто.

Украйна към Унгария: Спирането на транзита на Лукойл не е "изнудване"

Украйна към Унгария: Спирането на транзита на Лукойл не е "изнудване"

Михайло Подоляк и им препоръча да призоват Кремъл да спре да атакува украинските енергийни и транзитни канали

В съобщение на страницата в X (бивш Twitter) Ковач също отбеляза, че според ръководителя на унгарската дипломация Европейската комисия (ЕК) "не е предприела нито една стъпка", за да защити Унгария и Словакия от "бойкот от страна на Украйна".

Сиярто също смята, че Киев е нарушил задължението да не пречи на транзита на енергийни ресурси към страните-членки на ЕС, заложено в споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Припомняме, че на 7 юли Киев едностранно блокира доставките по тръбопровода "Дружба" за Унгария и Словакия под претекст, че налага санкции срещу "Лукойл". След прекратяването на транзита Братислава и Будапеща поискаха незабавно започване на консултации.

Словакия предлага техническо решение за възстановяване на руските нефтени доставки

Словакия предлага техническо решение за възстановяване на руските нефтени доставки

То включва няколко страни и алтернативни маршрути

Заместник-директорът на Департамента за информация и печат на руското външно министерство Андрей Настасин подчерта, че Киев с одобрението на западните си съюзници е решил да изнудва Унгария и Словакия, като блокира доставките на руски петрол по петролопровода "Дружба".

Той отбеляза, че поредният кръг от правен натиск срещу руската компания "Лукойл", чийто петрол се купува от Унгария, Чехия и Словакия, по неизненадващо съвпадение съвпада с някои мирни дипломатически инициативи на Будапеща, насочени към бързо разрешаване на конфликта в Украйна.

Унгария блокира средства от ЕС заради спрения транзит на петрол от "Лукойл"

Унгария блокира средства от ЕС заради спрения транзит на петрол от "Лукойл"

За страните членки, които са предоставили боеприпаси на Украйна