Електроенергията, генерирана от вятър, е достигнала почти половината от потреблението на електроенергия в Дания през миналата година, което е нов рекорд, подкрепен от резките намаления на разходите и подобрените технологии, задвижвани от вятъра, съобщава "Ройтерс".

Енергията от вятър представлява 47% от използваната електроенергия в Дания през 2019 г., уточни енергийният оператор на страната Energinet, позовавайки се на предварителни данни, което е увеличение спрямо 41% през 2018 г. и подобрява предишния рекорд от 43% през 2017 г.

Малки ВЕИ производители обвиняват държавата, че облагодетелства най-големия ветропарк у нас

Малки ВЕИ производители обвиняват държавата, че облагодетелства най-големия ветропарк у нас

"Солар гейт" продължава според тях

Европейските страни са световни лидери в използването на вятърна енергия, но Дания е далеч напред пред най-близкия си конкурент Ирландия, в която през 2018 г. делът на вятърната енергия в общото енергопотребление е 28 процента, както показват данните на индустриалната група WindEurope.

В целия Европейски съюз делът на вятъра в общото потребление на електроенергия е 14% през миналата година.

По-високият дял на вятърната енергия в Дания през миналата година се дължи отчасти на това, че Vattenfall стартира операции в намиращата се в близост до брега вятърна централа Horns Rev 3 в Северно море през август.

Работодателите оспориха исканията на производителите на ток от ВЕИ

Работодателите оспориха исканията на производителите на ток от ВЕИ

България бе глобена с 28 млн. лева за надплатена помощ, припомнят от АОБР

Делът на електроенергията от вятърни турбини в морето се е увеличил до 18% през миналата година от 14% през 2018 г., посочи Energinet. През миналата година делът на електроенергията от вятърни турбини, намиращи се на сушата, е бил 29 процента.

Международната агенция по енергетика (IEA) заяви през октомври, че макар енергията, генерирана от вятърни турбини в морето, да представлява само 0,3% от днешното световно производство на електроенергия, капацитетът ще се увеличи 15 пъти през следващите две десетилетия.

Дания има за цел да намали емисиите на парникови газове с 70% до 2030 г., като нов закон за климата, приет в края на миналата година, цели увеличаване на дела на електроенергията, получена от възобновяема енергия, до 100 процента.

Дания, дом на ветрогенераторния гигант Vestas и най-големия в света разработчик на офшорни ветрени технологии Orsted, има благоприятни условия за вятърна енергия и започва да инвестира сериозно в нея през 1970-те години.

Заради грешка на КЕВР 274 малки ВЕИ производители са във фалит

Заради грешка на КЕВР 274 малки ВЕИ производители са във фалит

Те са в протестна готовност