Канцлерът Олаф Шолц откри първия терминал за втечнен природен газ в Германия, съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че тримата най-високопоставени представители на правителството - Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и министърът на финансите Кристиан Линднер - присъстваха на откриването в северноморското пристанище Вилхелмсхафен в знак на значението, което Германия отдава на няколкото нови терминала за втечнен природен газ, които се опитва да изгради след нахлуването на Русия в Украйна.

Скоростта, с която е пуснат в експлоатация, е сигнал, че най-голямата европейска икономика ще остане силна, припомни Олаф Шолц.

Терминалите за втечнен газ са част от усилията за предотвратяване на енергийната криза, които включват и временно възобновяване на работата на стари електроцентрали, работещи с нефт и въглища, и удължаване на живота на последните три атомни електроцентрали в Германия, които трябваше да бъдат изключени в края на тази година, до средата на април.

Дни след като Русия нахлу в Украйна през февруари, Шолц обяви, че правителството е взело решение за бързо изграждане на първите два терминала за втечнен природен газ.

Германия строи терминал за втечнен газ

Германия строи терминал за втечнен газ

Нови мерки на Берлин срещу енергийната криза

"Когато казахме, че например такъв терминал трябва да бъде построен тук, във Вилхелмсхафен, още тази година, мнозина казаха, че това никога не е възможно, че това никога няма да успее", каза канцлерът на церемонията.

Пристанищните съоръжения бяха завършени преди месец и в четвъртък специално оборудван кораб, т.нар. "плаващо съоръжение за съхранение и регазификация", акостира със 165 000 кубични метра втечнен природен газ. От Министерството на икономиката съобщиха, че регазификацията се очаква да започне през следващите дни, а "редовното обслужване" - през януари.

Предвижда се още два терминала да бъдат отворени тази зима, а други три да бъдат на разположение през следващата зима. Шолц заяви, че общият им капацитет ще бъде много повече от половината от количеството руски тръбопроводен газ, което е било доставено през миналата зима.

Бавните процеси на планиране отдавна са проблем в Германия. В събота Шолц обяви, че "това вече е новата германска скорост, с която придвижваме инфраструктурата напред".

"Това е добър ден за нашата страна и добър сигнал за целия свят, че германската икономика ще бъде в състояние да продължи да бъде силна, да произвежда и да се справи с това предизвикателство", каза той.

Германия иска да запази газовата сделка с Катар въпреки корупционния скандал

Германия иска да запази газовата сделка с Катар въпреки корупционния скандал

Това заяви германският министър на икономиката

Усилията за постигане на независимост на Германия от руския газ бяха в ход, преди Русия да започне да намалява доставките по газопровода "Северен поток 1", който беше основният ѝ маршрут за доставки, в средата на юни. Русия, на която се падаше повече от половината от доставките на природен газ за страната, не е доставяла никакъв газ за Германия от края на август.

Шолц подчерта значението на прехода на Германия към възобновяеми енергийни източници и подчерта, че новият тръбопровод до Вилхелмсхафен е планиран по такъв начин, че в бъдеще да може да бъде адаптиран за пренос на водород.

Въпреки това новите газови терминали предизвикаха критики от страна на екологичните групи.

И въпреки че имат широка политическа подкрепа, лидерът на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Тино Хрупала заяви в събота, че съоръжението във Вилхелмсхафен няма да реши енергийната криза и призова правителството да се откаже от санкциите срещу Русия.