Ръководителят украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че Украйна е изправена пред технологична катастрофа, ако в хранилищата не може да бъде нагнетявано необходимото количество газ.

"Ако в началото на отоплителния сезон в хранилищата няма 20 милиарда кубически метра газ, това ще бъде огромен риск от технологична катастрофа. Защото Украйна, без преувеличение, ще замръзне", написа Коболев във Facebook.

По думите му в момента в газовите хранилища на Украйна има 13,8 млрд. куб. м газ. За да постигне целевите показатели, компанията трябва да нагнетява 60 млн. куб. м газ дневно.

"Нафтогаз" се готви за пълно спиране на транзита на газ от Русия

"Нафтогаз" се готви за пълно спиране на транзита на газ от Русия

Това се дължало на политически, а не на икономически фактори

"Не може да се спре, забавянето с ден-два ще наруши изпълнението на графика и ще бъде невъзможно да се компенсира изоставането", подчерта още шефът на "Нафтогаз".

Той също така изтъкна, че "Нафтогаз" са решили да отложат изплащането на дивиденти.

"Смятаме за неприемливо да замразим страната и да загубим новата газова война. Готов съм да поема лична отговорност за това решение", заключи Коболев.

В края на юни операторът на украинската газопреносна система "Укртрансгаз" също обяви критичен недостиг на газ в хранилищата.

Беше подчертано, че за обезпечаване работата на технологичното оборудване, собствените нужди и балансиране на системата на компанията за летния период са необходими около 720 млн. куб. м газ.

От "Укртрансгаз" също така съобщиха за голям дълг към доставчици, който възлиза на 4,1 млрд. гривни (малко над 154 млн. долара).

В тази връзка, компанията обяви реална опасност от извънредна ситуация в национален мащаб, за която са били уведомени властите в Украйна.