Великобритания наложи санкции срещу три руски авиокомпании - "Аерофлот", "Русия" и "Урал", съобщава в. "Москоу тъдей".

Техните активи са замразени. На въздушните превозвачи е забранено и да правят бизнес в страната. Трите авиокомпании вече няма да могат да продават изгодни места, резервирани преди това за техните самолети в графика на пристигане на летищата в Обединеното кралство, което ще попречи на Русия да спечели 50 милиона паунда.

Британските власти обясниха, че авиокомпаниите са били санкционирани, защото са "облагодетелствани и подкрепят правителството" на Русия, развивайки бизнес в стратегически важен сектор. Новите ограничения "подкопават способността на президента Владимир Путин да води война, като нарушава жизненоважни вериги за доставки".

Британският външен министър Лиз Тръс подчерта, че страната ще продължи да атакува руската икономика, докато сраженията в Украйна продължават.

Русия се бори да спаси авиацията си

Русия се бори да спаси авиацията си

Санкциите "хапят" все повече

"Всяка икономическа санкция засилва нашето ясно послание към Путин - няма да спрем, докато Украйна не спечели", изтъкна тя.

След избухването на войната Великобритания затвори въздушното си пространство за руските авиокомпании. Подобни мерки предприеха също Европейският съюз, Канада и САЩ. Успоредно с това ЕС забрани доставката на граждански самолети и резервни части за Русия.

На 13 май Великобритания наложи санкции срещу "вътрешния кръг" на Путин - бившата му съпруга Людмила Очеретная, братовчедът на руския президент - бизнесменът Игор Путин, заместник-председателят на застрахователната компания "Согаз" Михаил Путин и председателят на съвета на директорите на "Групата компании МАРТ" Роман Путин.

Беше забранено влизане във Великобритания и се замразиха активи също на бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева и баба й Анна Зацепилина, на бизнесмените Михаил Шеломов и Александър Плехов, члена на съвета на директорите на "Согаз" Михаил Клишин, генералния директор на "Морски порт Геленджик" Владимир Колбин, президента на НПФ "Газфонд" (пенсионния фонд на "Газпром") Юрий Шамалов и юриста Виктор Хмарин.

Лишават Русия от резервни части за самолети

Лишават Русия от резервни части за самолети

Това ще усложни допълнително ситуацията в авиационния сектор там