Британското правителство успя в четвъртък да ограничи продължителността на предстоящата стачка на медицинските сестри, след като Министерството на здравеопазването предприе съдебни действия срещу профсъюзите, предава Ройтерс.

Кралската колегия на медицинските сестри (RCN) обяви 48-часова стачка от вечерта на 30 април, която за първи път ще включва персонал от спешни отделения, интензивни отделения, грижи за онкоболни и други.

Британското здравно министерство обаче заяви, че стачните действия на 2 май, част от дългогодишен спор, биха били незаконни, тъй като решението за стачка е валидно само шест месеца след гласуване на членове на профсъюзите.

Адвокатите, представляващи министъра на здравеопазването Стив Баркли, казаха пред Върховния съд на Лондон в четвъртък, че тъй като гласуването в Кралската колегия приключи на 2 ноември миналата година, стачка на 2 май би била "очевидно незаконно действие".

Кралската колегия на медицинските сестри не изпрати адвокати на заседанието.

Съдия Томас Линден постанови в четвъртък, че мандатът на Кралската колегия за стачни действия изтича в полунощ на 1 май, което означава, че планираната стачка на следващия ден ще бъде незаконна.

Баркли приветства решението, като каза, че правителството е дало Кралската колегия на съд "със съжаление".

"Аз твърдо подкрепям правото на предприемане на стачни действия в рамките на закона, но правителството не можеше да стои безучастно и да остави явно незаконни стачни действия", каза той в изявление.

Хиляди лекари във Великобритания отново обявиха стачка

Хиляди лекари във Великобритания отново обявиха стачка

Недоволните медици отказват да получават по-ниски заплати от бариста

Медицинските сестри отхвърлиха увеличение на заплатите с 5%, въпреки че Кралската колегия препоръча на членовете си да го приемат, вместо да искат увеличение по-близо до инфлацията, която е над 10%.

Генералният секретар на Кралската колегия Пат Кълън описа съдебния иск като "най-мрачния ден от този спор досега", обвинявайки правителството, че "прекарва собствените си медицински сестри в съдилищата с горчивина заради простото им очакване за споразумение за по-добро заплащане".

"Медицинският персонал ще бъде разгневен, но не и смазан от днешната временна заповед", каза тя в изявление. "Това може дори да ги направи по-решителни да гласуват на повторното гласуване следващия месец за още шест месеца протести."

Медицинските сестри във Великобритания продължават със стачките

Медицинските сестри във Великобритания продължават със стачките

Техният профсъюз отхвърли правителственото предложение за увеличение на заплатите с 5%