Япония ще увеличи използването на атомни електроцентрали тази зима, за да гарантира енергийната сигурност.

Премиерът Фумио Кишида заяви, че е разпоредил на Министерството на енергетиката да пусне в експлоатация до девет неработещи АЕЦ през зимния сезон, които произвеждат около 10% от общото електричество на Япония.

Решението, което той обяви на пресконференция, е част от мерките за справяне с нарастващите цени на горивата след инвазията на Русия в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Освен това Япония трябва да "осигури допълнителни 10 единици за производство на топлинна енергия", за да гарантира стабилно енергоснабдяване по време на пиковото потребление през отоплителния сезон.

Япония рестартира неработещи АЕЦ заради енергийната криза

Япония рестартира неработещи АЕЦ заради енергийната криза

Не се обмисля замяна на съществуващите АЕЦ с по-нови съоръжения

Отговорност на правителството е да предприеме всички възможни мерки и ние ще направим всичко възможно, за да осигурим стабилно снабдяване с електроенергия не само тази зима, но и в бъдеще, подчерта Кишида.

През март за първи път в историята си правителството на Япония отправи предупреждение за опасност от недостиг на електроенергия.

През май Кишида заяви, че правителството ще предприеме конкретни стъпки за рестартиране на неработещи атомни електроцентрали, за да използва максимално ядрената енергия за стабилизиране на цените и доставките на енергия.