Япония ще рестартира още неработещи ядрени централи и ще разгледа разработването на реактори от следващо поколение, заяви премиерът на страната Фумио Кишида, поставяйки началото на голяма промяна в политиката по отношение на ядрената енергия десетилетие след катастрофата във Фукушима, предава Ен Би Си.

Коментарите на Кишида, който също каза, че правителството ще разгледа възможността за удължаване на живота на съществуващите реактори, подчертават как украинската криза и растящите енергийни разходи са наложили както промяна в общественото мнение, така и преосмисляне на политиката към ядрената енергия в страната на изгряващото слънце.

Япония изключи повечето си ядрени централи през последното десетилетие, откакто мощно земетресение и цунами през 2011 г. предизвикаха ядрена катастрофа в АЕЦ Фукушима.

Япония разреши изпускането на водата от Фукушима в океана

Япония разреши изпускането на водата от Фукушима в океана

Съседните страни изразяват сериозно безпокойство

Кишида каза пред репортери, че е инструктирал служители на своята администрация да излязат с конкретни мерки до края на годината, включително за "получаване на разбиране на обществеността" за устойчивата енергия и ядрената енергия.

Правителствени служители се срещнаха в сряда, за да изработят план за така наречената "зелена трансформация", насочена към преоборудване на третата по големина икономика в света, за да постигне екологични цели. Ядрената енергия, която срещаше силно противопоставяне от обществеността след кризата във Фукушима, сега се разглежда от някои в правителството като компонент за такава зелена трансформация.

Общественото мнение също се промени, тъй като цените на горивата се повишиха и ранното и горещо лято стимулира призивите за пестене на енергия.

Миналия месец правителството заяви, че се надява да рестартира още ядрени реактори навреме, за да предотврати всякакъв срив на електроенергията през зимата.

Към края на юли Япония имаше седем работещи реактора, а три други бяха изключени поради поддръжка. Много други все още преминават през процес на прелицензиране съгласно по-строгите стандарти за безопасност, наложени след аварията във Фукушима.

Кишида също каза, че правителството ще разгледа възможността за удължаване на живота на съществуващите реактори. Местните медии по-рано съобщиха, че това може да се направи, като не се включва времето, през което реакторите не са работели - в някои случаи години - при изчисляване на времето им на работа.

Съгласно настоящите разпоредби Япония извежда централите от експлоатация след предварително определен период, който в много случаи е 60 години.

Японски младежи, заболели от рак след аварията във Фукушима, заведоха дело

Японски младежи, заболели от рак след аварията във Фукушима, заведоха дело

Те ще търсят обезщетение от 5,4 млн. долара