Шестима японски младежи съдят оператора на атомната електроцентрала във Фукушима, тъй като са развили рак на щитовидната жлеза в годините след ядрения инцидент през 2011 г. Това предаде BBC.

Ищците, които по време на аварията са били на възраст между 6 и 16 години, твърдят, че са получили заболяването в резултат на излагане на радиация. Всички те са претърпели операции за отстраняване на част или на цялата щитовидна жлеза.

Въпреки това може да им е трудно да докажат, че именно радиацията е довела до рака.

Младежите искат 5,4 млн. долара обезщетение от оператора на централата Tokyo Electric Power Company (Tepco).

Говорител на Tepco заяви, че компанията знае за заведеното дело и ще се заеме с него, след като се запознае с подробностите по жалбите.

Аварията във Фукушима стана на 11 март 2011 г., когато мощно земетресение край североизточната част на Япония предизвика цунами, което доведе до ядрен срив. Това бе най-тежкият инцидент в ядрената енергетика след този в Чернобил през 1986 г., но се смята, че е нанесъл много по-малко щети на местното население, тъй като са изпуснати по-малки количества радиоактивни вещества.

Въпреки това дългосрочните последици от радиацията остават предмет на дискусии.

Ищците по новото дело твърдят, че е вероятно ракът да е причинен от излагането им на радиация. Нито един от тях не е имал фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза.

Нова авария в АЕЦ "Фукушима"

Нова авария в АЕЦ "Фукушима"

Изтекли са четири тона охладителна течност