Япония има готовност да организира доставките на втечнен природен газ за Европа при изостряне на ситуацията около Украйна и последващо прекъсване на доставките на руски газ за Стария континент, съобщава агенция "Киодо".

От правителството обаче поясняват, че страната, която е основен вносител на втечнен природен газ, ще осигури достатъчно доставки за вътрешни нужди, преди да помогне на европейските страни.

Обемът и сроковете на доставките засега не се уточняват.

По-рано този месец японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Коичи Хагиуда обеща, че правителството ще проучи възможни варианти, които няма да се отразят неблагоприятно на японското население.

През януари стана ясно, че САЩ търсят алтернативни източници на синьо гориво за Европа, в случай че Русия прекрати транзита през Украйна. Според Вашингтон прекъсването на износа по други маршрути е по-малко вероятен сценарий.

САЩ търсели алтернативен газ, ако Русия нападне Украйна

САЩ търсели алтернативен газ, ако Русия нападне Украйна

Напрежение на енергийния пазар в Европа

Впоследствие беше съобщено, че САЩ вече са изпратили над 20 газови танкера в Европа като алтернатива на руския газ.

"Уолстрийт джърнъл" твърди, че американските власти са провели видеоразговори с официални лица от цял свят в опит да убедят купувачите в Южна Корея, Япония и други страни, които вече са платили за доставките на газ, да ги пренасочат към Европа.

Русия доставя около 40% от газа в ЕС. Потенциалното въздействие върху тези доставки, в случай че Русия нападне Украйна, е стимул за ЕС да увеличи доставките от други страни.

Преди седмица стана ясно, че "Газпром" увеличава газа за Европа за първи път от два месеца.

АП: Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

АП: Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

Москва разчита на износа, но в САЩ сенатори се притесняват от увеличение на цените у дома при по-голям американски износ

Миналия месец от руския газов гигант съобщиха, че от 11 януари насам нивото на запасите в европейските газохранилища "се е преместило в зоната на рекордно ниски нива за дългогодишен период на наблюдение".

Един от факторите за поскъпването на газа в Европа е именно ниското ниво на запълняемост на европейските газохранилища. Други важни фактори за високите цени са ограниченото предлагане от основните доставчици на синьо гориво и все още голямото търсене на втечнен газ от Азия.

Историческият максимум в цената от 2190,4 долара за 1000 куб. м газ беше достигнат в края на декември 2021 г. Тази стойност е няколко пъти по-висока от средните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.

ЕС планира внос на газ от САЩ, Азербайджан и Катар, ако Русия спре доставките

ЕС планира внос на газ от САЩ, Азербайджан и Катар, ако Русия спре доставките

Има съгласие за ефикасни ответни мерки...