"Газпром" и Румъния започнаха обсъждането на възможно участие на страната в проекта за строителството на газопровода "Южен поток", съобщават руски сайтове, цитирани от money.bg.

В обсъждането взеха участие председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер, министърът на икономиката, търговията и деловите среди на Румъния Адриан Видяну, румънският посланик в Русия Константин Григорие, както и директорите на компаниите "Ромгаз" и "Трансгаз" - Марчел Питею и Флорин Мунтян.

Постиганата е договореност през следващите няколко месеца да бъде осъществен технико-икономически анализ на строителството на транзитния магистрален газопровод през територията на Румъния в рамките на проекта "Южен поток", а също и за създаването на подземни хранилища за газ в Румъния в рамките на този проект.

Подобни хранилища се предвиждаше да бъдат създадени в България, което може да се тълкува, че "Газпром" обмисля да прекрати участието на нашата страна в проекта, макар официална позиция от руския гигант да не е изказвана. Подобно предположение бе направено тази сутрин и коментаторът на РИА Новости.

"Днес се проведе много открит и конкретен диалог, а като резултат може да кажем, че ние отворихме въпроса за евентуално участие на Румъния в проекта "Южен поток", заяви Милер след края на преговорите.

Никъде не се споменава, че "Газпром" обмисля да денонсира договора си с България.

През есента на тази година се очаква ръководителите на "Газпром" да посетят Румъния, където преговорите да продължат.

Газопроводът „Южен поток", чиято дължина е 900 километра, започва от Джубга, Русия и преминава по дъното на Черно море до Варна.

На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения.

Предвижда се по газопровода да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно, като до 2015 г. по него се очаква да преминават около 35% от общия обем на руските газови доставки за Европа.