Европарламентът прие на първо четене етикетът „Произведено в” да бъде задължителен за нехранителни стоки, които се продават на територията на ЕС, реши Европейският парламент във вторник.
Депутатите одобриха плановете за затягане на изискванията за безопасност на продуктите, правилата за надзор на пазара, и мерките за повишаване защитата на потребителите в ЕС.
Те настояха и за по-сериозни санкции за фирмите, които продават несъответстващи на изискванията или потенциално опасни продукти.

Според вносителите на текстовете, задължителното поставяне на етикет „Произведено в” ще подобри възможността за проследяване на продуктите, които купуваме. До момента обозначаването на страната производител ставаше на доброволен принцип, като вместо нея можеше да се постави просто надпис „Произведено в ЕС”.

Поради липсата на подробно етикетиране, около 10% от стоките, попаднали в системата за ранно предупреждение за опасни нехранителни стоки на ЕС, не могат да бъдат проследени обратно до производителя, съобщиха още евродепутатите.

„С тези промени ще се подобри прозрачността във веригата за доставка на продукти и това е добре за потребителите”, заяви докладчикът по темата Кристел Шалдемозе. Тя изрази дълбокото си съжаление, че заради различия във вижданията, държавите членки не успяха да се обединят около обща позиция по този въпрос.

Новата разпоредба ще важи за всички продукти, продавани на вътрешния пазар, с изключение на лекарствата.

Членовете на ЕП поискаха при неспазване на разпореждането, налаганите санкции да бъдат толкова високи, че да имат „възпиращ резултат”.

Те предложиха да бъде създаден публичен черен списък на фирми, за които „многократно е установено, че умишлено са нарушили” правилата за безопасност на ЕС.