Десет заподозрени членове на наркокартел и четирима полицаи са убити при престрелка в мексиканско градче близо до границата с САЩ, дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп повиши двустранното напрежение, като заяви, че ще определи картелите за терористи, съобщава ЕнБИСи.

Правителството на северния щат Коауила заяви, че държавната полиция се е сблъскала с група тежко въоръжени, возещи се в пикапи в малкия град Вила Юнион, на около 40 мили югозападно от граничния град Пиедрас Неграс.

Губернаторът на Коауила, Мигел Анхел Рикелме коментира, че държавата е действала "решително" за справяне с поддръжниците на картелите. Четирима полицаи бяха убити, а шестима бяха ранени, обяснява той.

Боевете продължават повече от час, допълва Рикелме.

Тръмп готви война срещу мексиканските наркокартели

Тръмп готви война срещу мексиканските наркокартели

Акция на Белия дом

Около обяд във Вила Юнион започва тежка престрелка и конвой от въоръжени пикапи се придвижи из града, според видеоклипове, публикувани от потребителите на социалните медии. Други показват, че от града се издига дим.

Неопределен брой хора също са изчезнали, включително някои, които са били в кметството, съобщава областният управител.

Рикелме заяви, че властите са идентифицирали 14 автомобила, участващи в нападението и са иззели повече от 20 оръжия. Губернаторът допълва, че според него, че бойците са членове на Североизточния картлел, който е от щат Тамаулипас ​​на изток.

Престрлеката е в седмица, в коятопрезидентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че няма да приеме чужда намеса в Мексико за елииниране на престъпни банди, след коментарите на Тръмп.

Лопес Обрадор обясни, че Мексико ще се справи с проблема, повторено от Рикелме пред репортери.

"Не мисля, че Мексико има нужда от намеса. Мисля, че Мексико има нужда от сътрудничество", заяви губернаторът Рикелме, чиято партия е в опозиция на Лопес Обрадор. "Убедени сме, че държавата има силата да се справи с престъпниците."

Никаква интервенция, отговори президентът на Мексико на Тръмп

Никаква интервенция, отговори президентът на Мексико на Тръмп

"Сътрудничество - да, интервенция - не", обяви Обрадор

В интервю, излъчено във вторник, Тръмп заяви, че планира да определи картелите като терористични организации, което предизвиква опасения, че този ход може да послужи като прелюдия към опити на САЩ да се намесят едностранно в Мексико.

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар трябва да посети Мексико следващата седмица, за да обсъди сътрудничеството в областта на сигурността.

Лопес Обрадор встъпи в длъжност преди година, като обеща да умиротвори страната след повече от десетилетие насилие. 

Критиките се съсредоточи към убийството на девет жени и деца от американско-мексикански произход от мормонските общности в северно Мексико и освобождаването на сина на наркобоса Хоакин "Ел Чапо" Гусман в град Кулиакан.

Роднини на убити мормони: Мексиканските картели са по-лоши от ДАЕШ

Роднини на убити мормони: Мексиканските картели са по-лоши от ДАЕШ

Мексико да приеме помощ от САЩ или международна коалиция