Към края на настоящото столетие населението на Земята ще достигне 10,1 милиарда души. Това се посочва в доклад на ООН, съобщава ИТАР-ТАСС.

В момента населението на нашата планета е малко под 7 милиарда души, а през месец октомври на тази година се очаква то вече да надмине 7 милиарда.

Към 2023 година Земята ще бъде населявана от 8 милиарда души, а през 2041 година - 9 милиарда души. При встъпването в следващия век - през 2100 година хората на планетата ще са 10,1 милиарда души, констатират експертите.

Според анализите на ООН най-голям прираст на населението ще бъде регистриран в регионите с висока раждаемост - в Африка, Азия, Океания и Латинска Америка.

Според прогнозите броят на жителите на африканския континент ще се утрои - от 1 милиард в момента ще достигне 3,6 мирлиарда към края на века. Както отбелязват сътрудниците на ООН в тези страни отсъства държавна политика за контрол на раждаемостта, жените се женят в ранна възраст и не са информирани за ползването на контрацептиви, развита е полигамията.

В същото време ръст на населението ще бъде отбелязан и в САЩ, Дания и Великобритания.

Увеличава се и средната продължителност на живота в света - от 68 години сега през 2100 година тя ще стане 81 година. Това ще стане и благодарение на обстоятелството, че смъртността на африканския континент ще се намали благодарение на изнамирането на нови лекарства за борба с ХИВ и СПИН.